zaterdag 22 juni 2013

Vogelliedjes


Een Top 5 over vogels? Ja, waarom niet? Een mysterieus virus bedreigt miljoenen merels en andere gevederde vrienden. De Amerikaanse verkiezingscampagne gaat over Pino. En liedjes over vogels zijn er genoeg, niet in het minst omdat "bird" in het engels ook "meisje" betekent. Bovendien brengt de vogel poëtische inspiratie in artiesten naar boven. Luister maar naar deze vijf vogelliedjes.
1 Blackbird - The Beatles
Een van de mooiste liedjes van Paul McCartney, te vinden op het White Album ("The Beatles"). Volgens McCartney is het eigenlijk een protestsong tegen de rassenscheiding in de VS, in 1968 nog een actueel probleem. Tegen een zwarte vrouw zingt hij: "Take your broken wings and learn to fly". We horen alleen Pauls stem en gitaarspel, begeleid door het ritmisch tikken van zijn voet. Aan het eind is de zang van een merel (blackbird) te horen. McCartney speelde het nummer eind jaren '60 graag voor Beatle fans, die zich vaak bij de tuin van zijn Londense huis verzamelden.



40 miljoen exemplaren werden er verkocht van Rumours, de beroemde echtscheidingsplaat van de Macjes. Songbird is het meest serene nummer van het album. Christine McVie begeleidt zichzelf aan haar Steinway piano en zingt: “And the songbirds keep singing like they know the score, and I love you like never before”. Volgens McVie sleepte het liedje de band door de turbulente opnamesessies. Het kon niet voorkomen dat de relaties van Nicks en Buckingham en John en Christine McVie aan duigen vielen.



"Zwaan, zwaan, kolibrie. Hoera, we zijn nu allemaal vrij". Alleen Michael Stipe kan een bloedstollend mooi nummer zo wonderlijk beginnen. Het liedje staat op Life's Rich Pageant, de plaat die de band uit het obscure circuit trok, en de opmaat bleek voor de grote doorbraak. De tekst heeft verder niets met vogels te maken, maar gaat over de Amerikaanse burgeroorlog. Of, zoals Stipe het tijdens concerten aankondigde: "about a part in our American history that was very, very ugly".



Volgens de één kreeg Marley inspiratie door de kanaries rond zijn huis, anderen beweren dat het over zijn achtergrondzangeressen gaat. Hoe dan ook, Three Little Birds is een van de aanstekelijkste Marley-nummers en heeft een positieve boodschap: "Don't worry about a thing, 'cause every little thing is gonna be all right". Misschien dat het liedje daarom is geadopteerd door het Ajax-legioen. Het is bij iedere thuiswedstrijd in de rust te horen.



Deze "noveltyhit" uit 1963 is eigenlijk een cover van twee nummers: Papa-Oom-Mow-Mow en The Bird's The Word van The Rivingtons. In Nederland werd het liedje vooral bekend door André van Duin, die het op geniale wijze verwerkte in de bandparodie-act (weet iemand nog wat dat is?) waarmee hij in 1964 de talentenjacht Nieuwe Oogst won. Het liedje staat ook centraal in een aflevering van de populaire cartoonserie Family Guy.

1 opmerking:

  1. Zoek sinds 1980 het nummer: Ik heb een Mus in Mijn tuin!
    Stond tussen de nummers: Onze poes en Buurmans Kater-De lion sleeps tonight en Het Vlooien circus. Die 3 nummers vind Je nog en weet ook Wie het zong. Groet Marcel.

    BeantwoordenVerwijderen