vrijdag 12 juli 2013

North Sea Jazz liedjes 2013

Van 12 tot 14 juli is Rotterdam weer in de ban van het North Sea Jazz Festival. Nou ja, jazz. Door de jaren heen komt de nadruk steeds meer te liggen op soul, blues en pop. Kniesoor die daar een probleem van maakt, er valt meer dan genoeg te genieten voor zowel pop- als jazzliefhebbers. De line-up van dit jaar kent grote namen als Sting, John Legend, Santana en Caro Emerald. Maar wie verder nog te zien en te horen? Vijf aanraders, mét bijbehorende liedjes.

1 The Seed – The Roots

Een heerlijke mix van jazz, soul en hiphop: het succesrecept van The Roots. In Nederland scoorden ze hits met Wake Up Everybody en The Seed (met Cody ChestnuTT), maar in de VS zijn ze pas echt huge. Sinds 2009 is The Roots de huisband van de populaire talkshow Late Night With Jimmy Fallon, en zijn de mannen minder vaak in Europa te zien. Dat ze dit jaar op NSJ staan is dan ook een buitenkansje. Met verrassende covers, gastvocalisten, en -dj’s is geen concert hetzelfde. Zaterdag in de Nile-zaal. 



2 Walk On By – Dionne Warwick

Zo’n 30 jaar geleden dacht ik bij de naam Dionne Warwick aan een zangeres op leeftijd met 2 draken van hits: Heartbreaker (met The Bee Gees) en That’s What Friends Are For. Pas later ontdekte ik dat ze in de jaren ’60 een geweldig repertoire bij elkaar had gezongen. Vooral haar stijlvolle uitvoeringen van Burt Bacharach-liedjes zijn onovertroffen. Luister maar eens naar Walk On By, over een vrouw die haar ex smeekt om haar met rust te laten: “If you see me walkin' down the street. And I start to cry each time we meet, walk on by”. Zondag in de Amazon-zaal. 



3 Suspicions – Ibrahim Maalouf

Trompettist Ibrahim Maalouf is een nieuwe jazzsensatie, en dit jaar voor het eerst te horen op NSJ. Hij werd geboren in Beirut, vanwege de oorlog in Libanon vluchtte zijn gezin naar Parijs. De invloeden uit het Midden-Oosten zijn hoorbaar in zijn werk, maar ook Miles Davis is nooit ver weg. Maalouf speelt op een speciale (door zijn vader gemaakte) trompet met extra ventiel, waarmee hij kwarttonen kan spelen. Zo is het instrument ook geschikt voor Arabische muziek. Zijn prachtige laatste album The Wind is een ode aan de beroemde filmsoundtrack Ascenseur Pour L'Echafaud van Miles Davis, uit 1958. Dat wordt dringen, zaterdag in de Hudson-zaal. 



4 You Can't Be Told - Valerie June

Op de cover van haar debuutalbum ziet Valerie June er uit als een hedendaagse, sexy souldiva. Maar wie Pushin’ Against A Stone beluistert hoort een doorleefde folkstem en gospel- en bluesliedjes die klinken alsof ze minstens een halve eeuw bestaan. Met dank aan Dan Auerbach van The Black Keys, een band die ook al zo gruizig ouderwets klinkt. Auerbach produceerde het album, en dat gaf Valerie een publicitair zetje in de rug. Benieuwd of ze live net zo vintage klinkt als in de studio. Zondag in de Mississippi-zaal.



5 Down On The Farm – Seasick Steve

Het verhaal van Seasick Steve leest als een filmscenario. Al op zijn achtste ontdekt hij de blues. Vijf jaar later begint hij door de VS te zwerven, tussendoor werkend als boerenknecht. Pas in 2006 maakt hij in Noorwegen zijn eerste album: Dog House Music. Steven Gene Wold, zoals hij eigenlijk heet, is dan al 65-plusser. Inmiddels is de man met de lange, grijze baard een bekende naam in het alternatieve muziekcircuit. Hij heeft een overvolle agenda, is publiekstrekker op festivals en mag Jack White (White Stripes) en John Paul Jones (Led Zeppelin) tot zijn vrienden rekenen. Die zijn ook te horen op zijn laatste album Hubcap Music. Maar de ongepolijste, rauwe blues van Seasick Steve moet je vooral live ondergaan. Op vrijdag in de Nile-zaal.





Geen opmerkingen:

Een reactie posten