donderdag 18 juli 2013

Huizenliedjes


De hypotheekrente, de daling van de huizenprijzen, malaise in de bouw: er gaat geen dag voorbij of de eigen woning is in het nieuws. Daarom deze week in de Top 5: huizenliedjes. Dat komt goed uit, want popartiesten zijn huiselijke types. Tik de woorden “house” of  “home” maar eens in op Spotify of iTunes en je computer braakt een enorme lijst nummers uit. Dit zijn de 5 leukste:

Madness – Our House

Een prachtige schets van het leven in een modale Britse woning. “Our house, it has a crowd. There's always something happening and it's usually quite loud”. De mannen van Madness speelden het nummer deze zomer voor de jubilerende Queen, op het dak van Buckingham Palace. Op de muren werden foto’s geprojecteerd, waardoor het paleis veranderde in een rijtje doodgewone huizen. Er gaat niets boven Britse humor.



The Animals – The House of the Rising Sun

Kampvuur-klassieker uit het boek “Gitaarspelen voor Dummies”. De traditional dateert volgens sommige kenners uit de zestiende eeuw. Het huis in New Orleans zou een metafoor zijn voor een legendarisch bordeel. Moet een dolle boel geweest zijn, als ze er vier eeuwen later nog over zingen.



Iggy Pop – Home

“Every motherfucker really needs a home”. Tja, ook een punkheld wil gewoon een dak boven zijn hoofd.  Het rock&roll-nummer (met Slash op gitaar) staat op Brick By Brick, dat een succes werd dankzij de hit Candy. Tegenwoordig voelt Iggy zich vooral thuis in Frankrijk. Hij nam er zijn laatste album Après op, een rustige plaat met covers van o.a. Edith Piaf en Serge Gainsbourg.


Crosby, Stills, Nash & Young – Our House

De hippies van CSNY houden van huisje, boompje, beestje: “Our house is a very, very, very fine house. With two cats in the yard. Life used to be so hard. Now everything is easy 'cause of you”. En “you” is in dit geval zangeres Joni Mitchell, met wie bandlid Graham Nash een verhouding had. “Ik steek de haard aan, zet jij de bloemen in de vaas?” Ach, wat waren ze toch burgerlijk in de sixties. 


Edward Sharpe & The Magnetic Zeros – Home

Wanneer heb je een écht huiselijk liedje geschreven? Als het gebruikt wordt in een IKEA-reclame. Kassa! Geen wonder dat Edward Sharpe zo blij loopt te fluiten.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten