vrijdag 12 juli 2013

Franse zomerhits 2013

Franstalige muziek, daar moet wij Nederlanders  doorgaans weinig van hebben. Maar in de zomervakantie maken we graag een uitzondering. Want onderweg op de Péage klinkt dat ene liedje van die Franse rapper ineens wél lekker. En dat zuchtmeisje dat ze net draaiden op Radio Tour de France kan er eigenlijk ook best goed mee door. Wie de komende weken door Frankrijk toert krijgt deze 5 zomerhits zeker om z’n oren. 

1 Bella – Maitre Gims

Rapper Maitre Gims scoorde eerder dit jaar een enorme Franse hit met J’me Tire, maar Bella wordt zijn grote zomerklapper. Een tropisch liedje over een gevaarlijke vrouw: “Les gens me disaient : "Méfie toi de cette fille là" (de mensen waarschuwden me: kijk uit voor dat meisje). Maitre Gims is de artiestennaam van Gandhi Djuna. Hij werd geboren in Congo, zijn gezin verhuisde naar Parijs toen hij 2 jaar was. Gims komt uit een muzikale familie: zijn vader zingt in een band en zijn twee broers zijn ook rapper. 



2 Papaoutai – Stromae

In 2010 was zijn Alors On Dance niet van de radio af te slaan, en ook deze zomer heeft Stromae (alias Paul van Haver) een kneiter van een hit te pakken. Papaoutai betekent “Papa waar ben je?” Logische vraag van de Belgische zanger, die zijn Rwandese vader in zijn leven maar drie keer heeft gezien. Pa komt er in dit liedje dan ook niet zo goed vanaf: “Tout le monde sait comment on fait des bébés. Mais personne sait comment on fait des papas”. Oftewel: “Iedereen weet hoe je een kind groot brengt. Maar niemand weet hoe je een vader moet opvoeden”. 



3 On Ira – Zaz

On Ira is zo’n tijdloos Frans liedje dat je meteen in een vakantiestemming brengt. Zangeres Zaz zingt met haar licht hese stem over reizen, andere culturen en de nietigheid van de mens (“Vous êtes en un grain de sable, nous sommes le désert). De melodie doet wel heel erg denken aan Non Non Rien N’a Changé van Les Poppys. Zaz (echte naam: Isabelle Geffroy) brak in 2010 door met het nummer Je Veux. Haar debuutalbum deed het ook heel aardig in Nederland. 



4 Pedida Perfeita – Flavel & Neto

Dé Franse zomerhit van vorig jaar was Tacatà van Tacabro. Dat kunnen wij ook, dacht het rapduo Flavel & Neto. Hun liedje Pedida Perfeita (ft. Anna Torres) heeft Tararatata als catchy kreet, onder een soortgelijke, stampende flamencobeat. Ook de tekst is even stompzinnig: “Mets tes mains là-haut, tatata. Avec toi c'est chaud, tataratata”. In de vertaling: “Leg je handen daar, tatata. Met jou heb ik ’t warm, tataratata”. Een doorzichtige ripp-off, maar het werkt: ook Pedida Perfeita is een groot succes.  



5 Poupée De Cire, Poupée De Son – Jenifer

In 1965 won France Gall het Eurovisie Song Festival met Poupée De Cire, Poupée De Son. Bijna een halve eeuw later veroorzaakt een cover van het liedje door zangeres Jenifer een flinke rel in Frankrijk. Jenifer claimt dat ze uitgebreid contact heeft gehad met 65-jarige Gall over deze nieuwe versie, maar die ontkent in alle toonaarden. Sterker nog: ze heeft geen goed woord over voor het tribute-album dat Jenifer aan haar heeft gewijd. Ook de Franse pers is bepaald niet lovend over de coverversies. Ondertussen is Poupée De Cire, Poupée De Son gewoon een dikke Franse zomerhit. 





Geen opmerkingen:

Een reactie posten