donderdag 9 mei 2013

Moederdagliedjes


Het is toch wat met die stoere rockers en rappers. Ze mogen dan een rock& roll leven leiden - met drank, drugs en vernielde hotelkamers - maar ondertussen blijven het moederskindjes. Dat blijkt wel uit de ontelbare liedjes die artiesten voor of over hun mammie schreven. Dus omdat ze zondag weer vertroeteld wordt: 5 moederdagliedjes.

1 Dear Mama – 2Pac

De betreurde rapper 2Pac was gek op zijn moeder: “Ain't a woman alive that could take my mama’s place”. Toch stelde Tupac Amaru Shakur haar vaak teleur: hij was verslaafd aan crack, raakte gewond tijdens een gewapende overval en werd tot celstraf veroordeeld wegens het aanranden van een 19-jarige fan. Maar Afeni Shakur bleef haar zoon steunen. “A poor single mother on welfare, tell me how ya did it. There's no way I can pay you back”, rapt 2Pac in Dear Mama, 1 van de beste hiphoptracks aller tijden. In 1996 werd hij opnieuw beschoten, nadat hij in Las Vegas een bokswedstrijd van Mike Tyson had bezocht. Hij overleed op 25-jarige leeftijd. 



2 Mama Said – Metallica

De moeder van Metallica-zanger/gitarist James Hetfield stierf aan kanker toen hij 16 jaar was. Een goede band hadden de twee niet. In Mama Said betuigt hij spijt: “I took your love for granted, and all the things you said to me. I need your arms to welcome me. But a cold stone's all I see”.  In een interview met het muziektijdschrift Mojo zei Hetfield: “Het is een liedje over een verloren zoon. Eerst ga je weg en dan kom je terug. Maar het is te laat, je kunt niet meer met haar praten”. Mama Said is in feite een gevoelig countryliedje (met steelgitaar!), waarmee Metallica bewijst veel meer te zijn dan een heavy metal-band. 




3 Mama You Sweet – Lucinda Williams

In 2005 zat de Amerikaanse singer/songwriter Lucinda Williams mentaal aan de grond. Er kwam een eind aan een langdurige relatie, die ze in een interview met het blad Rolling Stone omschreef als “really destructive and really difficult”. Tot overmaat van ramp overleed ook nog haar moeder. Maar, zo gaat dat, al die ellende leverde inspiratie voor West, een album vol bitterzoete liedjes. In Mama You Sweet zoekt ze troost bij haar moeder, al is die er niet meer. “And there's scars in my heart, and there's burn on my hips. I love you mama you sweet”. 




De voormalige zanger van TC Matic weet dat je voor je moeder weinig verborgen kunt houden. “Ze weet wanneer ik zwak ben, of dronken als een walvis”, zingt hij in dit chanson. “Wanneer ik ziek ben, is ze de koningin van de zetpil”. En hoe groot de ellende ook is, in haar ogen schijnt altijd een lichtje: “Dans les yeux de ma mère, Il y a toujours une lumière”. Arno Hintjens, zelf een Vlaming, wordt in de Franstalige wereld op handen gedragen. In 2002 werd hij onderscheiden met de prestigieuze Ordre des Arts et des Lettres. 




5 Mama – Genesis

Een minder onschuldig liedje dan de songtitel doet vermoeden. De tekst gaat over een man met een moedercomplex die een prostituée bezoekt: “I can't see you, mama. But I can hardly wait. Oh to touch and to feel you, mama. Oh, I just can't keep away”. Het sinistere lachje (haha ha ha!) leende Phil Collins van het rapnummer The Message van Grandmaster Flash. 



Geen opmerkingen:

Een reactie posten