vrijdag 17 mei 2013

Nile Rodgers liedjes


Door het succes van de Daft Punk-single Get Lucky (én het nieuwe album Random Access Memories) staat Nile Rodgers weer volop in de spotlights. Hij is verantwoordelijk voor de funky slaggitaar in het nummer, dat daardoor doet denken aan de hits van zijn band Chic. Naast gitarist en Chic-oprichter is Rodgers vooral bekend als producer, van hit-albums voor wereldsterren als Bryan Ferry, Mick Jagger, Madonna en Diana Ross. Deze week in de top 5: Nile Rodgers-liedjes. 

1 Let’s Dance – David Bowie

In 1982 heeft David Bowie een hit-album nodig. Hij belt producer Nile Rodgers, die twee jaar eerder de carrière van Diana Ross een boost heeft gegeven. Bowie laat het opnameproces helemaal aan Rodgers over, erg ongebruikelijk voor de muzikale control freak. Als hij komt aanzetten met het rustige liedje Let's Dance, zegt Rodgers: “Als je een nummer Let’s Dance noemt, kun je er maar beter een dansplaat van maken”. Hij trommelt zijn Chic-maatjes op, en de rest is geschiedenis. Let’s Dance wortd een wereldwijde nummer 1-hit, en vestigt voorgoed de naam van Rodgers als topproducer. 



2 Le Freak – Chic

Ergens in 1977 proberen Nile Rodgers en bassist Bernard Edwards tevergeefs de hippe club Studio 54 in New York binnen te komen. Teleurgesteld druipen ze af naar het appartement van Rodgers, waar ze champagne drinken en muziek maken. Een spontane jamsessie resulteert in een nummer met de kreet “Aahhhh fuck off!” Maar vloeken in een liedje, dat kan eind jaren ’70 nog niet. Daarom stelt Edwards voor de naam van een nieuwe dans te gebruiken, die hij van zijn kinderen heeft geleerd. En dus wordt het: “Aahhhh freak out! Le Freak, c’est chic”. Het eerste grote Chic-succes is een feit. 



3 Like A Virgin – Madonna

Het tweede album van Madonna moet van de zangeres een wereldster maken. Ze vraagt Nile Rodgers als producer, die ze bewondert om zijn werk met Chic en David Bowie. Rodgers speelt slaggitaar op de meeste tracks, wat goed is te horen op het titelnummer. Ook zijn muzikale vrienden Bernard Edwards en drummer Tony Thompson zijn van de partij, waardoor Like A Virgin in feite een halve Chic-plaat wordt. Het album blijkt een knaller: wereldwijd worden er 21 miljoen exemplaren van verkocht. 



4 He’s The Greatest Dancer – Sister Sledge

De beugelbekkies van Sister Sledge (een soort nerdy zusjes van Chic) scoren in het begin van de jaren ‘80 dankzij producers Nile Rodgers en Bernard Edwards een serie grote hits. Hun bekendste liedje is We Are Family, maar He’s The Greatest Dancer heeft een veel grotere cool factor. Dat is vooral te danken aan rapper/acteur Will Smith, die het meesterlijke intro in 1998 als basis gebruikt voor het nummer Gettin’Jiggy With It. 



5 Notorious – Duran Duran

In 1984 werkt Duran Duran voor het eerst samen met Nile Rodgers. Hij maakt een nieuwe versie van het nummer The Reflex, dat tegen de zin van de platenmaatschappij als single wordt uitgebracht. Het wordt een enorme hit. Een jaar later belandt de band in een crisis. Gitarist Roger Taylor en drummer Andy Taylor stappen op, Duran Duran gaat verder als trio. Rodgers wordt in 1986 gevraagd voor de productie van het volgende album Notorious, met een zeer funky resultaat. Hoewel het album een behoorlijk succes is blijkt de sound een brug te ver voor een deel van de die hard-fans.  





Geen opmerkingen:

Een reactie posten