zaterdag 10 november 2012

Paarse Liedjes


De inkomensafhankelijke zorgpremie, gedoe over koopkrachtplaatjes, een beëdiging die opnieuw moest (“Niet hoor. Dan wordt het zo’n toneelstukje.”) Nee, een fraaie start was het niet voor Rutte II. Toch is er na 10 jaar weer een paars kabinet, en dat is een prestatie op zich. Van deze paarse Top 5 krijgt de ministersploeg ongetwijfeld inspiratie.
  
1 Purple Haze – Jimi Hendrix

Purple Haze, volgens kenners de eerste hardrock-hit ooit, begint met een paar vals klinkende akkoorden (voor de liefhebbers: een tritone). De gitaar-eruptie die volgt is met geen pen te beschrijven. Het nummer zette Hendrix in 1967 definitief op de kaart als vernieuwend gitarist en songwriter. Hij heeft altijd ontkend dat het over drugs gaat, niemand die het wilde geloven. Niet zo vreemd, de tekst van het liedje lijkt de beschrijving van een lsd-trip. “Purple haze, all in my brain. Lately things just don't seem the same. Actin' funny, but I don't know why. Excuse me while I kiss the sky”. Het Britse muziektijdschrift Q riep Purple Haze in 2005 uit tot beste gitaartrack aller tijden.   



2 Purple Rain – Prince & The Revolution

Bijna twee decennia later bracht Prince Rogers Nelson eveneens een ode aan de kleur paars. Purple Rain was een wereldwijde kaskraker en bleef een live-favoriet bij de fans. Het werd opgenomen tijdens een concert in Minneapolis op 3 augustus 1983. Wie goed luistert kan in de laatste maten het publiek horen fluiten. Het album Purple Rain en de gelijknamige film maakten van Prince een icoon. De tijd van grote hits is inmiddels voorbij, maar zijn concerten zijn nog altijd een belevenis. In 2011 gaf hij 3 spetterende optredens op het North Sea Jazz festival.



3 A Man In A Purple Dress – The Who

In 2006 bracht The Who het album Endless Wire uit, het eerste studio-album van deze legendarische band in 24 jaar. Alle liedjes werden geschreven door Pete “molenwiek” Townshend. De inspiratie voor A Man In A Purple Dress kwam van de film The Passion Of The Christ. Op zijn website schrijft Townshend: “Het idee dat mensen die God vertegenwoordigen een rare jurk moeten dragen staat me tegen. Ik zou me niet uitdossen als een drag-queen”. Ondertussen is A Man In A Purple Dress een uitstekend Who-liedje in Bob Dylan-vermomming. “Your staff, your stick, your special cap. They'll protect in Hell? What crap!”



4 Purple People – Tori Amos

Dit liedje gaat niet over de ministers van kabinet Rutte II, maar over judo. Nou ja, over een vriend van Tori die door iemand werd begroet met de woorden:  “Hi I'm Betsy Brown, do you do judo? I do judo!”. Ondanks deze bizarre aanleiding is Purple People 1 van de mooiste nummers van drama-queen Tori Amos. Hoewel ooit uitgebracht als b-kantje, werd het door het live-album To Venus And Back terecht een classic. Maar wie toch die paarse mensen zijn? Geen idee. 



5 Purple Pills – D12

Nee, de zorgverzekeraar vergoedt deze purple pills niet. Het hip hop-nummer van D12 gaat over geweld, seks en vooral drugs en werd daarom verbannen van Amerikaanse radiostations. De track komt van het debuutalbum van D12, Devil’s Night. Gast-rapper Eminem neemt het eerste couplet op de bekende fijnzinnige manier voor zijn rekening: “Everybody in the house with a half an ounce. Not weed I meant coke dumb ass sit down!” De gecensureerde versie, Purple Hills, mocht wel op de radio worden gedraaid.





Geen opmerkingen:

Een reactie posten