vrijdag 23 november 2012

Familie-liedjes


Je kunt er niet omheen: Alles Is Familie draait in de bioscoop, de opvolger van het succesvolle Alles Is Liefde. Ook deze film belooft een klapper te worden, al was het maar omdat Carice van Houten weer meedoet. Familie is ook een grote inspiratiebron voor popliedjes. Over verscheurde gezinnen, gehate ouders, familievetes, lieve moeders en schatten van kinderen bijvoorbeeld. Of gewoon over familie als warm nest. Deze week in de Top 5: familieliedjes. 

1 Mother – John Lennon

Familie-technisch ging er een hoop mis in John Lennon’s jeugd. Zijn vader liep na zijn geboorte weg, zijn moeder liet de opvoeding aan zijn tante Julia over en stierf in 1958 door een auto-ongeluk. In het nummer Mother probeert Lennon dat leed te verwerken. Ten tijde van de opnames volgde de ex-Beatle oerschreeuwtherapie bij de Amerikaanse psycholoog Arthur Janov, en dat is te horen ook. De zin “Mama don’t go, daddy come home” wordt zo intens geschreeuwd dat je er bijna ongemakkelijk van wordt. Huiveringwekkend mooi. 



2 Family Affair – Sly And The Family Stone

Sly Stone presenteerde zijn band graag als een grote familie. Schone schijn, The Family Stone ging ten onder aan ruzies, drugsgebruik, connecties met de onderwereld en het onmogelijke karakter van meneer Stone. Toch is zijn muziek in de jaren ’60 en ’70 van grote invloed op de funk- en soulmuziek. In 1993 is het klaar en verdwijnt hij in de anonimiteit. Een come-back in 2007 draait uit op een teleurstelling. Sly maakt een weinig stabiele indruk en stapt bij veel concerten na een paar liedjes van het podium. Op het North Sea Jazz Festival houdt hij het na een kwartier voor gezien. 



3 Daughters – John Mayer

Jongens, die kunnen een stootje hebben. Maar zorg goed voor meisjes, zij zullen ooit moeder zijn. Zie hier John Mayers kijk op de dames, in het prachtige liedje Daughters. Toegegeven, het is tegeltjesfilosofie. Maar hij heeft natuurlijk groot gelijk. En als je het als vader van een dochter bij de tekst al niet droog houdt, dan geeft de breekbare melodie de genadeslag. 



4 Keep It Together – Madonna

 “Keep it together in the family. They're a reminder of your history”. Ja, ook de teksten van Madonna kunnen op een tegeltje. En ook tegen háár wijsheden is weinig in te brengen. “Brothers and sisters, they've always been there for me. We have a connection, home is where the heart should be”. Kan zo in een CDA-folder uit de jaren ’80. De hoeksteen van de samenleving noemden ze dat toen. Keep It Together komt van het album Like A Prayer. Lekkere, ongecompliceerde disco. Uit de tijd dat Madonna er nog toe deed. 



5 We Are Family – Sister Sledge

De dames Sledge zijn de lelijke zusjes van Chic: dezelfde sophisticated disco-sound, maar dan zonder de looks. Hun grootste hits werden geschreven door Chic-oprichters Nile Rodgers en Bernard Edwards, die ook tekenden voor de productie van het succes-album We Are Family. De gelijknamige hit speelde een prominente rol in de hilarische film The Birdcage, en fleurt nu ook de soundtrack van Alles Is Familie op. 





Geen opmerkingen:

Een reactie posten