vrijdag 30 november 2012

Zoete liedjes


De tandartsen zitten weer handenwrijvend klaar, het is december! Van marsepein en pepernoten tot chocoladeletters en kerstkransjes: de hele maand stoppen we ons vol met zoetigheid. Alleen al rond Sinterklaas wordt zo’n 9,5 miljoen kilo snoepgoed verorberd. Popliedjes over snoep zijn er genoeg, al gaan ze in werkelijkheid meestal over lust en liefde. Een zoete Top 5:

1 I Want Candy – Bow Wow Wow

Een cover van The Strangleloves uit 1965, die de beat van het nummer op hun beurt hadden afgekeken van rhythm and blues-zanger Bo Diddley. De versie van Bow Wow Wow klinkt ruiger, de stoere trommels passen precies bij het Indianen-imago dat de band zich had aangemeten. In de film Marie Antoinette wordt het liedje gebruikt om de spilzucht van de Franse koningin te illustreren. Want zij hield wel van een snoepje. 



2 Candy Shop – 50 Cent

“I melt in ya mouth girl, not in ya hand”. Nee, aan dubbelzinnigheden geen gebrek in dit rapnummer, laat dat maar aan 50 Cent over. Candy Shop komt van zijn tweede album en was over de hele wereld een hit, ondanks de behoorlijk pornografische tekst. “I'll let you lick the lollipop. Go 'head girl, don't you stop. Keep going 'til you hit the spot”. Laat de brave Sinterklaas het maar niet horen. 



3 My Boy Lollipop – Millie Small

Toen Millie Small over een lollipop zong moest 50 Cent nog geboren worden. Het is een van de eerste ska/reggae-hits, in 1964 uitgebracht op het beroemde (toen nog Jamaicaanse) label Island Records. Lange tijd ging het gerucht dat Rod Stewart de mondharmonica-solo speelt, iets wat hij tot op de dag van vandaag ontkent.



4 Sugar Sugar – The Archies

The Archie Show was eind jaren ’60 een tekenfilmserie in de VS. Terugkerend element in het programma was de fictieve popgroep The Archies. Hun mierzoete liedje Sugar Sugar bleek een instant-klassieker. In 1981 beleefde het nummer een revival door de medley-hit Stars On 45, een Nederlandse productie die zelfs in de VS op 1 stond. Sugar Sugar is het eerste deuntje dat in deze mix voorbij komt. 



5 Candy – The Presidents Of The United States Of America

Volgens de Presidents Of The USA is snoep een uitvinding van de duivel. En wat heeft die voor beroep? Juist, tandarts! “Now the devil she must be a dentist. With deep jawbreaker eyes, red rope hair, gum drop lips, cotton candy thighs”. The Presidents is in de VS een beroemde alternatieve rockband, die  in Nederland altijd wat obscuur is gebleven. 





Geen opmerkingen:

Een reactie posten