vrijdag 16 november 2012

Geld liedjes


Koopkrachtplaatjes, kredietcrisis, hypotheekrenteaftrek, middeninkomens, puntenwolken: het draait allemaal om geld. Popartiesten weten er alles van. Ze schrijven liedjes over het gebrek aan geld. Als ze het met bakken tegelijk hebben verdiend worden de teksten over het slijk der aarde kritischer en ideologischer. En ook een fijn thema: ik was arm, werd rijk, maar raakte alles weer kwijt! Vijf liedjes over geld.
1 Money (That’s What I Want) – Barrett Strong
Barrrett Strong schreef in 1959 met dit liedje popgeschiedenis: het was de eerste hit voor het beroemde Motown-label. De soulzanger laat er geen misverstand over bestaan hoe belangrijk geld voor hem is. “Your love give me such a thrill, but your love don't pay my bills. I need money, that’s what I want”. Het liedje werd door veel artiesten opgenomen. The Beatles speelden het tijdens hun auditie voor platenlabel Decca, op 1 januari 1962. Ze werden afgewezen. Bijna twee jaar later was het de afsluiter van hun tweede album, With The Beatles. Geld was toen geen probleem meer voor de Fab Four.

2 Money – Pink Floyd
Een intro van kassageluiden, vallende munten en afscheurende bonnetjes. In een strak ritme, als basis voor een rocksong. Dat was tot 1973 nog nooit vertoond, maar Pink Floyd flikte het. Door stukjes bandrecordertape met geluidseffecten aan elkaar te plakken en die als een grote loop, via microfoonstandaards en andere hulpmiddelen, door de studio te laten gaan. De cynische tekst lijkt een lofzang op geld, maar is juist kritisch  bedoeld. “Money, it's a crime. Share it fairly, but don't take a slice of my pie”. Dat zal de VVD bekend voorkomen.

3 MoneyGrabber – Fitz And The Tantrums
Geweldige retrosoul uit 2010. MoneyGrabber is geen liedje over geldbeluste banken, maar over een inhalig meisje dat door haar vriendje aan de dijk wordt gezet. “Don't come back anytime, you've already run me dry. This is your pay back, money grabber”. De “Fitz” uit de bandnaam is zanger Michael Fitzpatrick. Hij is gek op oude soul van de labels Stax en Motown, en dat is goed te horen. Het debuutalbum van de band, Pickin’ Up The Pieces, deed het in Nederland heel aardig.

4 Mo Money, Mo Problems – The Notorious B.I.G.
“I don't know what, they want from me. It's like the more money we come across, the more problems we see”. Dat kun je wel zeggen. Christopher George Latore Wallace, alias The Notorious B.I.G., kreeg meer problemen dan hem lief was. Op 9 maart 1997 kwam hij om het leven bij een drive-by shooting in Los Angeles. Mo Money kwam postuum uit en werd zijn grootste hit. Zo gaan die dingen. De basis voor het hip hop-nummer is een sample van I’m Coming Out, in 1980 een grote hit voor Diana Ross.

5 Money, Money, Money – ABBA
“And still there never seems to be a single penny left for me”, zingt ABBA in deze hit uit 1976. Niet heel geloofwaardig. Toen het liedje uitkwam was ABBA al 1 van de rijkste popgroepen uit de geschiedenis. ABBA-manager Stig Andersson wist hoe hij de zaken moest aanpakken. Hij maakte van de band een multinational, een paraplu voor een groot aantal  bedrijven. Muziekuitgeverijen, studio’s, oliemaatschappijen, kunstgalerijen, fietsfabrieken, vastgoed: niets was te dol, als het maar pegels opleverde. Agnetha, Björn, Benny en Anni-Frid werden er niet gelukkiger van. Hun relaties liepen op de klippen en in 1983 gaf de band er de brui aan.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten