vrijdag 31 augustus 2012

Politieke liedjes


Op 12 september gaan we naar de stembus. Geert Wilders krijgt inspiratie van Eye Of The Tiger, de SP heeft de Raggende Manne als huisband en de VVD zal wel weer een dixieland-orkestje inhuren. Zeker is dat de partijen niets te maken willen hebben met politieke popliedjes, want daarin komen politici er niet al te best af. De top 5:

Bram Vermeulen – Politiek

“Politiek, politiek. Ik ben er niet, ik ken ze niet”. In het bekendste Nederlandse popliedje over politiek zingt Bram Vermeulen over mensen die weinig op hebben met het Binnenhof: “Politiek, politiek. Ik kijk niet en ik zeg niets”. Na de split van Neerlands Hoop richtte Vermeulen in 1980 nederpopband De Toekomst op. Het was de tijd van het kabinet Van Agt-Wiegel, Bestek ‘81 en de etentjes in Le Bistroquet. Het nummer werd een bescheiden hit, maar het thema politieke desinteresse is nog steeds actueel. In 2010 stemde een kwart van de Nederlandse kiezers niet. 



Coldplay – Politik

Gaat niet echt over politiek, wel over de hoop op een betere wereld. “Wounds that heal and cracks that fix. Tell me all your politik”. Chris Martin schreef het op 13 september 2001, twee dagen na de aanslag op het WTC. Politik is 1 van Martins favoriete Coldplay-liedjes en was vaak het openingsnummer bij concerten van de band.


3 De Tegenpartij – Van Kooten en De Bie

Geen gezeik, iedereen rijk! Het was een briljante zet van Kees van Kooten en Wim de Bie om hun alter-ego’s Jacobse en Van Es een politieke partij te laten beginnen. De Tegenpartij was bedoeld als satire op de opkomst van extreem-rechts. Toen de Centrumpartij van Hans Janmaat enkele slogans van de “vrije jongens” overnam was het uit met de pret. De realiteit had de satire ingehaald en Koot en Bie trokken de stekker uit het Haagse duo. Vlak voor de verkiezingen van 1981 kwamen Jacobse en Van Es bij een couppoging op het Binnenhof om het leven.  


Manu Chao – Politik Kills

“Politik use bombs, politik need torpedoes, politik needs blood”. Voor Manu Chao is het duidelijk: politiek is de schuld van alle ellende in de wereld. “It’s an evidence, politik is violence, politik kills, politik need lies”. De liedjes van deze Frans-Spaanse zanger en activist zijn vaak protestsongs over immigratie, drugs, oorlog en armoede. Hij is geliefd onder anti-globalisten en bevriend met de Zapatistas, een linkse revolutionaire beweging in Mexico. Ironisch genoeg is zijn grootste hit Me Gustas Tu een eenvoudig liefdesliedje.


Cream – Politician

De politicus in dit nummer van supergroep Cream is een vieze oude man. “Hey now baby, get into my big black car, I wanna just show you what my politics are”. Ranzig, wat u zegt. En het is nog een lafaard ook: “I support the left, though I'm leanin' to the right. But I'm just not there when it's coming to a fight.” Het liedje staat op Wheels Of Fire uit 1968. De band van gitaargod Eric Clapton schreef het nummer tijdens het wachten op een optreden voor de BBC. 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten