vrijdag 24 augustus 2012

Schoolliedjes


In alle regio’s is de zomervakantie weer voorbij. Een mooi moment voor een lijstje met schoolliedjes. Daar moeten er duizenden van zijn geschreven. Jonge rockbandjes trappen nu eenmaal graag tegen het instituut onderwijs aan. Ook is school het toneel van vriendschap, oneindige lol of jeugdliefdes. Zijn artiesten op leeftijd, dan blikken ze op hun schooltijd terug als een periode die nog leuk en onschuldig, of juist afgrijselijk en traumatisch was. 5 back to school-liedjes.

The Police – Don't Stand So Close To Me - SACD Stereo Version

“Young teacher, the subject of schoolgirl fantasy”. Je moet ze de kost geven, de bakvissen op de voorste rij, smachtend naar dat lekkere stuk van geschiedenis. Of de jongens, die hun ogen niet van de docente wiskunde kunnen afhouden. Sting schreef er een ijzersterk liedje over, puttend uit zijn eigen ervaringen als leraar Engels. Wel raar dat hij niet op de naam van het literaire meesterwerk Lolita kan komen. “He starts to shake and cough, Just like the old man in that book by Nabakov”. In 1986 nam de band voor een verzamelalbum een nieuwe versie van het nummer op. Geruzie over het te gebruiken merk drumcomputer betekende het definitieve einde van The Police.


Roger Waters – Another Brick In The Wall, Part 2 - Live

“We don’t need no education”. Pink Floyd-zanger Roger Waters kijkt bepaald niet terug op een fijne schooltijd. Dit is dan ook een regelrechte aanklacht tegen de naoorlogse Britse kostscholen, met hun tirannieke onderwijzers: “Hey, teachers, leave those kids alone!” Het kinderkoor dat halverwege opduikt was een ideetje van producer Bob Ezrin. Hij liet de tekst stiekem door schoolkinderen nazingen, plakte dat achter de oorspronkelijke opnames en zette er een discobeat onder. Another Brick In The Wall, Part 2 werd prompt de enige nummer 1-hit van de band.  


Ramones – Rock 'N' Roll High School - Ed Stasium Version

De godfathers van de punk doen Wonderful World van Sam Cooke dunnetjes over, maar dan op hun eigen, diepzinnige manier: “Well I don't care about history, 'cause that's not where I wanna be. I just wanna have some kicks, I just wanna get some chicks!.” Rock ‘N’ Roll High School komt uit de gelijknamige tienerfilm. Het flinterdunne verhaaltje draait om een highschool-leerling die een liedje heeft geschreven voor zijn favoriete bandje (inderdaad, The Ramones). De rector probeert een ontmoeting met zijn idolen op alle manieren te verhinderen. Tevergeefs natuurlijk.



John Mayer – No Such Thing

John Mayer gelooft niet in het standaardverhaaltje: high school, college, loopbaan. Hij wil niet dat de rest van zijn leven voor hem wordt uitgestippeld: “They love to tell you stay inside the lines, but something’s better on the other side”, zingt hij op No Such Thing. Het werd zijn doorbraakhit in de VS. Zelf was Mayer  geen hoogvlieger op school. Hij verliet zijn college na 6 maanden en stortte zich full-time op de muziek. Toch nog heel aardig terecht gekomen.



Supertramp – School

Ook Supertramp protesteert tegen het slaafse scholierenbestaan, waarin van alles moet en niets mag: “Don't do this and don't do that. What are they trying to do? Make a good boy of you”. Toch is de kracht van dit liedje niet de tekst, maar de lange pianosolo die na 3 minuten en 15 seconden begint. Het werd in de jaren ‘80 gebruikt als tune voor het Veronica-programma Schoolplein. School is alleen in ons land uitgebracht als single. 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten