vrijdag 7 september 2012

Verkiezingsliedjes


Vorige week politieke liedjes, dit lijstje gaat over de verkiezingen zelf. Dat was nog even schrapen: de teksten van de meeste verkiezingsliedjes gaan te specifiek over de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Daarover in november meer. Deze 5 liedjes zijn óók toepasselijk op onze eigen verkiezingsdag. 

Stem op mij! De hartekreet van alle politici: “I wanna be elected!”. Alice Cooper maakte er in 1972 een rock&roll klassieker van. De zanger met de uitgelopen mascara speelt zijn rol overtuigend: “We're gonna win this one, take the country by storm. We're gonna be elected”. Zou zo uit een speech van - pak ‘m beet – Roemer of Rutte kunnen komen. Alice Cooper bracht als eerste theater en horror in de rockmuziek en is uitvinder van de shockrock. In de VS heeft hij een heldenstatus, hier is hij min of meer vergeten. Zijn laatste Nederlandse hit, Hey Stoopid, scoorde hij in 1991.



Arcadia – Election Day - 2010 Digital Remaster

Arcadia was in 1985 het “artistieke” hobbyproject van Duran Duran-zanger Simon Le Bon en 2 andere bandleden. Hun single Election Day was een redelijke hit. Het nummer wordt in de VS nog regelmatig gedraaid rondom verkiezingen, toch is het gewoon een liefdesliedje. Simon hoopt dat zijn liefje weer bij hem terugkomt: “Could be my election day”. Arcadia bleek een kortstondig uitstapje, maar met de hysterische roem van Duran Duran was het gedaan.


De politicus in Electioneering smeekt de kiezer niet om een stem, hij blaakt van zelfvertrouwen. “I stop at nothing”, klinkt er onder het geluid van electrische gitaren. En even later: “I trust I can rely on you vote”.  Radiohead kreeg inspiratie voor het nummer na de promotietournee voor het album The Bends. Gitarist Ed O’Brien: “Je vliegt weken lang de wereld rond om journalisten en platenbonzen te ontmoeten. Na een tijdje voel je je als een politicus. Je doet niets anders dan handen schudden en babies kussen”. 


Je verlies nemen is moeilijk, zeker voor een politicus. Luister maar eens naar toespraken en interviews op de verkiezingsavond. De ene lijsttrekker wint omdat het verlies meevalt (“In de peilingen stonden we er slechter voor!”). De andere is de helft van de zetels kwijt, maar juicht omdat de uitslag beter is dan bij de gemeenteraadsverkiezingen (“We zijn uit het dal!”). Of, zoals Hot Chocolate het zingt, Everyone’s a winner baby, that’s no lie. Het catchy gitaar riffje werd gemaakt met een Marshall Time Modulator, een noviteit in de jaren ’70.  


Gaat links winnen? Komt er een middencoalitie? Het interesseert The Replacements geen reet. Hee, we zijn punkers, wat kan ons politiek schelen! “I don't care who gets elected, I don't care who gets to find out”, zingt hun voorman Paul Westerberg in Election Day. Toch opmerkelijk voor iemand die in de jaren ’70 voor een Amerikaanse senator werkte. The Replacements waren vooral in de VS invloedrijke punkrockers. De band was een voorbeeld voor onder andere Green Day en The Goo Goo Dolls.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten