vrijdag 28 september 2012

Nederlandse filmliedjes


In Utrecht is het Nederlands Film Festival weer begonnen. Een Top 5 dus, maar het uitzoeken van een lijstje met beste Nederlandse filmliedjes viel nog niet mee. Mooie instrumentale soundtracks zijn er genoeg, maar in tegenstelling tot Hollywood heeft ons land geen echte traditie van sterke filmsongs. Tenzij je van Joep Meloen-achtige liedjes houdt. Maar de aanhouder wint, na enig spitwerk werd dit de Top 5:

1 Dat Mistige Rooie Beest (Turks Fruit) – Toots Thielemans

Nee, dit is niet dat vrolijke fluitdeuntje met Rutger Hauer en Monique van de Ven, fietsend door Amsterdam. Dat Mistige Rooie Beest is het beste nummer uit de soundtrack, en behoort tot de mooiste Nederlandse filmmuziek ooit gemaakt. Regisseur Paul Verhoeven vond het aanvankelijk niks: te deprimerend. Maar de ontroerende mondharmonica van Toots Thielemans en het jazzy arrangement van Rogier van Otterloo bleken essentieel voor de sfeer van zijn film. De 90-jarige (!) Toots speelt het nummer nog altijd tijdens concerten. Van Otterloo componeerde 4 jaar later de geweldige score voor Verhoevens Soldaat Van Oranje. Hij overleed in 1988. 


2 Window Of My Eyes (De Kleine Blonde Dood) – Cuby & TheBlizzards

In het boek van Boudewijn Büch is de hoofdpersoon gek van The Rolling Stones. Maar die muziek bleek te kostbaar, daarom horen we bluesband Cuby & The Blizzards in De Kleine Blonde Dood. Window Of My Eyes was bij het uitkomen van de film al een kwart eeuw oud, maar had nog niets van zijn impact verloren. Het pianoloopje is van Herman Brood, Eelco Gelling speelt de sobere maar snijdende gitaarsolo. Het nummer is ook te horen in de film The American van Anton Corbijn.


3 Telkens Weer (Rooie Sien) – Willeke Alberti

Rooie Sien is door talloze mannen bedrogen, maar blijft geloven in de ware liefde. In een nachtclub zingt ze: “Telkens weer haal ik me in m’n hoofd, dat ik de hemel krijg die me wordt beloofd”. Bouquetreeks-romantiek van de bovenste plank, maar het werkt. Toen hoofdrolspeelster Willeke Alberti het nummer voor de filmopnames zong barstte ze meerdere malen in tranen uit. Telkens Weer werd haar lijflied: zelf had de zangeres het ook niet zo getroffen met de mannen in haar leven.


4 Alles Is Liefde (Alles Is Liefde) – BLØF

In de romcom Alles Is Liefde speelt muziek een grote rol, maar de energieke titelsong van BLØF trekt de meeste aandacht. De tekst bevat de bekende rijmelarij van het niveau likmevestje en gaat over "wonderlijke prinsen op witte paarden, die niet goed kunnen rijden en hun geheimen lang bewaren”. Maar het refrein is pakkend en de muziek staat als een huis. Alles Is Liefde werd een nummer 1-hit, de film kreeg een Gouden Kalf. In november gaat het vervolg, Alles Is Familie, in première. 


5 Toen Ik Je Zag (All Stars) – Hero

Antonie Kamerling speelt Hero in de voetbalfilm All Stars. In een van de bekendste scènes zingt hij Toen Ik Je Zag, voor zijn stille liefde Claire. Een groot zanger is Kamerling niet, toch past zijn kwetsbare stem goed bij het liedje (tekst: Guus Meeuwis). Het staat in 1997 17 weken in de Top 40, waarvan 5 weken op nummer 1. Na de zelfmoord van Kamerling in 2010 wordt Toen Ik Je Zag opnieuw een grote hit.  


Geen opmerkingen:

Een reactie posten