donderdag 12 juni 2014

Officiële voetballiedjes

De komende vier weken draait alles om het WK Voetbal. Steeds vaker worden officiële liedjes rond de grote voetbaltoernooien uitgebracht. Door de FIFA, door deelnemende landen (waar blijft Nederland?) of door bekende merken als Coca Cola. Deze week in de Top 5: officiële voetballiedjes. 

1 Ta Fête – Stromae

Dit is een inkoppertje: Ta Fête van Stromae is gebombardeerd tot het officiële Belgische WK-lied van 2014. Voor de videoclip wist de populaire zanger uit Brussel diverse Rode Duivels te strikken, onder wie Eden Hazard, Thibaut Courtois en Vincent Kompany. Ta Fête – jouw feestje – heeft overigens weinig met voetbal te maken. Het is de vierde single van het album Racine Carrée en gaat over feesten tegen beter weten in. “Il est l'heure, fini l'heure de danser. Danse, t'inquiète pas tu vas danser.”


2 Força – Nelly Furtado

Het officiële lied van het EK in 2004. "Força" betekent kracht in het Portugees, een woord dat Nelly Furtado oppikt als ze in Portugal op tournee is. Ze associeert het woord met voetbal, en voilà: mevrouw scoort een wereldhit. “It is the beautiful game that you choose to play. When you step out into the world to start your day.” 


3 World In Motion – New Order

Een liedje over voetbal, maar goed dat Ian Curtis dat nooit heeft moeten meemaken. Als de depressieve zanger van doemband Joy Division in 1980 zelfmoord pleegt, gaan de overgebleven leden door als New Order. Die band verwerft faam met baanbrekende nummers als Blue Monday en Thieves Like Us. Maar uitgerekend World In Motion wordt hun enige nummer 1-hit. Aan dit officiële liedje voor Engeland voor het WK van 1990 doen verschillende spelers mee, zoals Paul Gascoigne en Chris Waddle. John Barnes is aan het eind van de track te horen als rapper: “We ain't no hooligans, this ain't a football song. Three lions on my chest, I know we can't go wrong.” Het ging wel mis: Engeland werd in de halve finale verslagen door West-Duitsland.


4 Waka Waka – Shakira

Shakira heeft iets met voetbal. Zo is ze getrouwd met de Spaanse topvoetballer Gérard Piqué. Die leerde ze kennen tijdens de opnames voor de clip van Waka Waka, het officiële WK-lied uit 2010. Binnen twee maanden werden een miljoen exemplaren van de single verkocht. Op de vraag wat haar zo boeit aan het WK kwam wel een heel erg politiek correct antwoord: “The FIFA World Cup is a miracle of global excitement, connecting every country, race, religion and condition around a single passion.” Miss World had het haar niet kunnen verbeteren. 


5 We’re In This Together – Simply Red

Jaren geleden had ik een interview met Mick Hucknall van Simply Red, ergens diep in de catacomben van Ahoy. Het werd een gezellig gesprek en binnen 5 minuten ging het over Ajax, het Nederlands Elftal en zijn favoriete club Manchester United. Hucknall is gek van voetbal, dus het is niet zo vreemd dat zijn band het officiële lied voor het EK van 1996 mocht aanleveren. De tekst van het rustige We're in This Together heeft helaas weinig met het spelletje te maken. Alleen het refrein zou je kunnen zien als een verwijzing naar de kracht van een voetbalteam: “We're in this together. Forever. Together.” 



Geen opmerkingen:

Een reactie posten