donderdag 19 juni 2014

België liedjes

België doet voor het eerst sinds 2002 mee aan het WK Voetbal, en dat zullen we weten ook. Het hele land staat op zijn kop, de oranjekoorts van de “Ollanders” zou er bijna bij verbleken. Deze week in de Top 5: de beste liedjes over België. 

1 Le Plat Pays/Mijn Vlakke Land - Jacques Brel

Jacques Brel had een haat-liefde verhouding met België, maar dit is een overdonderende ode aan zijn geboortestreek: het kale en platte West-Vlaanderen. Het origineel is in het Frans, maar Brel nam ook een versie op in de Nederlandse vertaling van Ernst van Altena. “Wanneer bij eb het strand woest is als een woestijn. En natte westenwinden gieren van venijn. Dan vecht mijn land, mijn vlakke land.” Le Plat Pays is zonder twijfel de mooiste liedtekst ooit over de gure Belgische kuststreek. Misschien werd Brel gedreven door heimwee: hij schreef het liedje aan de Franse Côte d'Azur. 


2 Brussels By Night – Raymond van het Groenewoud

Raymond van het Groenewoud laat ons de ruige kant van het Brusselse nachtleven zien. “In de straat van Bojème. Neemt een dame je mee. Er wordt soms geschoten. De wet zwijgt gedwee.” Het nummer staat op het album Ethisch Reveil, uit 1979. Vier jaar later maakt de Vlaamse regisseur Marc Didden de succesvolle speelfilm Brussels By Night, over een moordenaar die in de nachtelijke uren ronddwaalt in de Belgische hoofdstad. De film is vernoemd naar het liedje, dat goed past bij het duistere verhaal. Van het Groenewoud componeert ook de rest van de soundtrack. 


3 België - Het Goede Doel

“Is er leven op Pluto? Kun je dansen op de maan?” In hun grootste hit wil Het Goede Doel ons landje ontvluchten. Maar waar gaan de heren naartoe? “Waar kan ik heen. Ik kan niet naar Duitsland, daar zijn ze zo streng.” Aan de meeste landen mankeert wel iets (te eng, te zoet, te nat), maar dan gaat het over onze zuiderburen. “Ik heb getwijfeld over België, omdat iedereen daar lacht. Ik heb getwijfeld over België, want dat taaltje is zo zacht.”


4  Bedlam In Belgium – AC/DC

Het relaas van een legendarisch AC/DC-concert in het Belgische plaatsje Kontich, in 1977. Daar treedt de hardrock band op in een zaal van Dancing Thierbrau, waar uiterlijk tot 23 uur muziek mag worden gemaakt. Als de mannen na elven vrolijk doorgaan met spelen komt de politie met getrokken pistolen het podium op. Gitarist Angus Young krijgt klappen van een agent, het publiek wordt wild. “Stayed on the stage, cops in a rage. Crowd yelled for more it was war, war, war!”


5 Leve België – Clouseau

De broers Koen en Kris Wauters zingen zowel in het Nederlands als in het Frans over hun liefde voor België. Het nummer uit 2011 is een pleidooi vóór de eenheid van België en tégen het idee van een onafhankelijk Vlaanderen. “On est tous les mêmes, want we zijn allemaal Belgen. Oui, je vous aime, ons geheim zijn Vlamingen en Walen in hetzelfde land.” Dat veroorzaakt de nodige ophef. De Vlaamse minister Geert Bourgeois noemt Leve België een "propagandaliedje". "Clouseau houdt een pleidooi voor slecht bestuur. België werkt niet meer", aldus Bourgeois. 




Geen opmerkingen:

Een reactie posten