dinsdag 24 juni 2014

Ballenliedjes

Het draait tijdens deze WK-weken maar om één ding: De Bal. Daarom deze week in de Top 5: ballenliedjes.

1 Great Balls Of Fire – Jerry Lee Lewis

Legendarisch rock & roll nummer uit 1957 van Jerry Lee “The Killer” Lewis. De vaak onhandelbare zanger/pianist was ooit pissig omdat hij in het voorprogramma stond van concurrent Chuck Berry (bekend van Roll Over Beethoven). Tijdens Great Balls Of Fire steekt Lewis zijn piano in de fik, brengt het nummer onverstoorbaar tot een goed einde, wandelt het podium af en zegt tegen Berry: “Follow that, nigger!”


2 Pinball Wizzard – The Who

Uit de allereerste rock opera Tommy, over een jongen die doofstom en blind is, maar kampioen wordt in flipperen. “He's got crazy flipper fingers. Never seen him fall. That deaf, dumb and blind kid. Sure plays a mean pinball.” Gitarist Pete Townshend schreef het nummer toen hij vernam dat de invloedrijke  muziekrecensent Nik Cohn – een enorme flipperfanaat - een kijkje zou komen nemen bij de opnames van Tommy. Cohn schreef later een lovende recensie over de productie. 


3 Crystal Ball – Keane

In de zomer van 2005 is Keane op tournee in de VS. De bandleden zijn uitgeput en als toetsenist Tim Rice-Oxley een nummer wil schrijven, realiseert hij zich dat hij voor het eerst niets te melden heeft. De jongens zitten in een isolement en verliezen het contact met de realiteit. Daarover gaat Crystal Ball: “I don't know where I am. And I don't really care. I look myself in the eye. There's no-one there.” Het nummer wordt een hit en bereikt in ons land de achtste plaats in de Top 40. 


4 Chocolate Salty Balls – Chef

Een zeer dubbelzinnig liedje uit de cartoonserie South Park: “Say everybody have you seen my balls, they're big and salty and brown.” Het personage Chef heeft de stem van Isaac Hayes, een soulzanger die in de jaren ‘70 bekend werd met Theme From Shaft. Chocolate Salty Balls was zijn laatste succes. In 2008 stierf de zanger aan een beroerte. 


5 Coupe De Boule – La Plage

Boule is bal in het Frans, maar coupe de boule betekent kopstoot. Dit vrolijke liedje van La Plage gaat dan ook over de beruchte kopstoot die de Franse aanvoerder Zinedine Zidane uitdeelde aan de Italiaan Marco Materazzi, tijdes de WK-finale van 2006. Zidane kon vertrekken, Materazzi bracht de stand op 1-1 door een penalty. Italië won na de verlenging de strafschoppenserie. “Et maintenant penalty. Attention il va tirer. Un, deux, trois...c'est raté!” Coupe De Boule werd een nummer 1-hit in Frankrijk en België. 



Geen opmerkingen:

Een reactie posten