vrijdag 15 februari 2013

Paus liedjes


Eerst de koningin, en nu geeft paus Benedictus er ook al de brui aan! In 2010 publiceerde het Vaticaan een lijstje met favoriete popalbums van de kerkvorst. Vriend en vijand waren verbaasd over zijn keuze. De paus bleek te houden van onder andere The Beatles, U2, Fleetwood Mac en Santana. Of hij de “pauselijke” liedjes uit deze Top 5 ook leuk vindt is niet bekend. 

1 An Audience With The Pope – Elbow

Volgens Elbow-zanger Guy Garvey is dit liedje bewust godslasterend. ”Als 16-jarige was ik een gefrustreerde katholieke jongen”, zegt hij in een interview. “Ik genoot enorm van seks maar voelde me achteraf altijd verschrikkelijk “. Het katholieke geloof achter je laten om pas echt van seks te kunnen genieten, daarover gaat dan ook dit nummer: “Ik ga op audiĆ«ntie bij de paus, en om 8 uur red ik de wereld. Maar als ze zegt dat ze me nodig heeft, zal alles moeten wachten.” 



2 Pope – Prince

Ook de kleine man uit Minneapolis heeft een liedje over de paus. Pope was voor het eerst te horen in Glam Slam Ulysses, de (geflopte) musical van Prince uit 1993. Het nummer kwam uiteindelijk terecht op de verzamelaar The Hits/The B-Sides. Het is een funky track, waarvan de tekst voornamelijk uit onzin bestaat: “So U can be the President, I'd rather be the Pope. Yeah, U can be the side effect, I'd rather be the dope”. 

http://www.myspace.com/music/player?sid=29087713&ac=now‏

3 The Church Of The Holy Spook – Shane MacGowan and the Popes

Is The Holy Spook uit dit liedje de paus? Geen idee. Maar als je een katholieke, aan de drank verslaafde, Ierse zanger bent die zijn bandje The Popes noemt, verdien je alleen al met de songtitel een plaats in dit lijstje. Shane MacGowan werd beroemd als zanger van The Pogues. Door zijn mateloze drankgebruik werd hij in 1992 (tijdelijk) uit de band gegooid en begon hij The Popes. The Church Of The Holy Spook is een soort biecht: “I ruined my life by drinking, bad wives, taking pills and cursing”. Dat de man nog steeds leeft is een wonder. 




4 Popie Jopie – Spaan en Vermeegen

In 1985 kwam de toenmalige paus Johannes Paulus II naar Nederland. Aanleiding voor Henk Spaan en Harry Vermeegen om hem wekelijks op de hak te nemen in het programma Pisa. Het bijbehorende liedje Popie Jopie was zo populair dat het op single werd uitgebracht. “Mijn naam is Popie Jopie, ‘k reis vrolijk in het rond. En altijd als ik aankom, kus ik spontaan de grond”. Achteraf nogal milde satire, maar destijds spraakmakend. Spaan en Vermeegen verhuisden kort na dit succes van de VARA naar Veronica. In 1996 gingen het duo met ruzie uit elkaar.  



Poke At The Pope – Donovan

“Het debiele broertje van Bob Dylan”, zo stond Donovan in de jaren ’60 hier en daar bekend. Nou kan deze Schotse singer/songwriter inderdaad niet tippen aan de Grote Meester, toch heeft hij best aardige liedjes geschreven. In Poke At the Pope gaat hij tekeer tegen de toenmalige paus Paulus VI: “Have you ever seen a picture of Pope Paul? Have you ever asked yourself this question: Would you trust this man with your soul now?” Oftewel: Zou u van deze man een tweedehands auto kopen?





Geen opmerkingen:

Een reactie posten