vrijdag 1 februari 2013

Koninginneliedjes


Abdicatie van Beatrix, wat een mooie gelegenheid voor een Top 5 met koninginneliedjes! Nou, dat valt vies tegen. De weinige nummers over onze vorstin hebben niets met popmuziek te maken (De Balletjes Van de Koningin!). Dan wijken we maar uit naar het buitenland. Want liedjes met “queen” in de titel zijn er meer dan genoeg. 

1 Dancing Queen – Abba

Popconcerten voor de koning(in), dat is in het buitenland heel gewoon. Zo traden The Beatles al in de jaren ’60 op voor de Britse koninklijke familie (John Lennon: "Zouden de mensen achteraan in hun handen willen klappen, en die vooraan met hun juwelen willen rammelen?"). En in 1976 speelde Abba de hit Dancing Queen voor het Zweedse koninklijke paar Carl Gustaf en Silvia, aan de vooravond van hun huwelijk. Wij moeten het doen met Carel Kraayenhof.



2 Killer Queen – Queen

Deze (doorbraak)hit van Queen gaat niet over een echte koningin maar over een “classy girl”, zoals zanger Freddie Mercury het ooit omschreef. Toch is er een verwijzing naar een beroemde Franse koningin: “Let them eat cake, she says. Just like Marie-Antoinette.” Die zou deze uitspraak hebben gedaan toen er voor de gewone mensen geen brood meer was. Het volk werd zo woedend dat er een opstand uitbrak. Het kostte Marie-Antoinette de kop. 



3 God Save The Queen – The Sex Pistols

“God save the Queen, the fascist regime!”. De tweede single van The Sex Pistols werd vanwege de controversiĆ«le tekst meteen in de ban gedaan door de BBC. Een betere reclame was er niet: het nummer steeg meteen naar de top van de hitlijsten. De titel van het liedje verwijst naar het Britse volkslied. Fans van Queen Elisabeth waren gechoqueerd, maar daar had Pistols-zanger Johnny Rotten maling aan. “No future!”, sneert hij in de laatste maten van het nummer. Het werd de slogan van de punkgeneratie. 



4 Queen Of The Slipstream – Van Morrison

De Ierse brompot laat zich van zijn romantische kant zien in deze prachtige ballad. Het werd nooit als single uitgebracht, maar is een favoriet nummer onder fans en wordt vaak tijdens concerten gespeeld. Nee, het gaat niet over koningin Beatrix, al is dit zinnetje van toepassing als ze straks in Lech weer op de ski’s staat: “You're the Queen, I see you slippin' and slidin' in the snow”.



5 Queen Of Hearts – Dave Edmunds

Ouwe rocker Edmunds nam dit nummer in 1979 op voor zijn album Repeat When Necessary. Zijn liefje doet hem denken aan de hartenkoningin uit een spel kaarten: “The joker ain't the only fool who'll do anything for you”. Het werd een redelijke hit in de UK. Twee jaar later had zangeres Juice Newton er nog meer succes mee. 





Geen opmerkingen:

Een reactie posten