vrijdag 14 december 2012

Nieuwe Kerstliedjes


Kerstmuziek? Er waren tijden dat je daar als Serieus Muzikant niets mee te maken wilde hebben. Een kerstplaat, dat was iets voor ouderwetse crooners of commerciële Top 40-artiesten. Dat is de laatste jaren wel veranderd. Ook bands als The Killers, The Wombats, Smith and Burrows en Sufjan Stevens kwamen met kerstsingles en -albums. Vergeleken met 2011 is de oogst van dit jaar een tikje mager, maar de volgende tracks zijn toch van harte aanbevolen:


De fraaiste kerstcompilatie komt dit jaar van het Starbucks-label. De koffieketen strikte onder meer The Shins, Paul McCartney en Rufus Wainwright voor een collectie bekende en minder bekende kerstliedjes. Calexico doet een sfeervolle Green Grows The Holly, met fijne trompetjes en tokkelende gitaren. Had niet misstaan op hun laatste album Algiers, 1 van de beste platen van 2012.



Everything But The Girl-zangeres Tracy Thorn staat niet bekend als het zonnetje in huis. Haar alom bejubelde kerstalbum Tinsel And Lights moet het dan ook niet hebben van vrolijke liedjes over sneeuwpoppen en de kerstman. De (deels zelf geschreven) nummers gaan vooral over liefdesproblemen, eenzaamheid en ander leed dat je rond de feestdagen kunt missen als kiespijn. Hard Candy Christmas is een cover van Dolly Parton en komt uit de musical The Best Little Whorehouse In Texas. Ach ja, ook in het bordeel staat een kerstboom.



Een hit scoren met het nummer Fuck You en daarna doodleuk op de proppen komen met een kerstalbum: soulzanger Cee Lo Green draait er zijn hand niet voor om. Cee Lo’s Magic Moment heeft gastbijdragen van o.a. Christina Aguilera en The Muppets (!). Het gospel-achtige This Christmas is 1 van de hoogtepunten van dit vrolijke album. 



Colbie Caillat kennen we nog van haar grote hit Bubbly uit 2007. Haar kerstalbum Christmas In The Sand klinkt op en top Amerikaans: degelijke pop, met hier en daar een vleugje rock en country. Door vier nieuwe nummers is het toch geen voorspelbare kerstverzameling geworden. Het prettig rockende Merry Christmas Baby is een duet met Brad Paisley, een grote country-artiest in de VS. 



Na een eindeloze reeks cd’s met liedjes uit The Great American Songbook komt voormalig rockzanger Rod Stewart nu met een kerstalbum. En, eerlijk is eerlijk, Rod heeft flink uitgepakt. Door duetten met grote namen als Michael Bublé en Mary J. Blige, een groot orkest en een veilige keuze van nummers is dit een geheide bestseller.  




Geen opmerkingen:

Een reactie posten