vrijdag 11 juli 2014

North Sea Jazz liedjes 2014

Het North Sea Jazz Festival heeft dit jaar een line-up om van te watertanden. Geen wonder dat alle drie de dagen stijf zijn uitverkocht. Vijf tips voor onvergetelijke optredens!

1 Stevie Wonder – Superstition

Zonder twijfel dé must-see op deze editie van NSJ. De man die begin jaren ‘60 bekend werd als Little Stevie Wonder is van grote invloed geweest op de pop- en soulmuziek. Vooral de albums die hij uitbracht tussen 1972 en 1980 waren baanbrekend. Wonder was destijds sterk beïnvloed door electronicapioniers  Cecil en Robert Margouleff, met wie hij ook samenwerkte. Bij Superstition draait alles om de clavinet, een nogal oubollig toetsinstrument, dat Wonder via een synthesizer bespeelt. Het resultaat is een onweerstaanbaar funky geluid, dat hem zijn tweede nummer 1-hit in de VS opleverde. Vier jaar geleden stond Stevie Wonder ook al op NSJ. Hij gaf toen een troostrijk optreden  na de verloren WK-finale tegen Spanje. Zaterdag in de Nile-zaal.


2 Outkast – Hey Ya!

De reünie van hiphoppers André 3000 en Big Boi is één van de muzikale sensaties van het jaar. Want wat waren ze fijn: die trendsettende hits als Bombs Over Baghdad, Mrs. Jackson en Hey Ya! De mannen gaven er in 2006 de brui aan, om zich te kunnen storten op soloprojecten. Afgelopen najaar kwamen de eerste geruchten over een nieuw optreden, vanwege het 20-jarig bestaan van de band. Dat eenmalige concert werd een complete wereldtournee, die ze ook naar Rotterdam brengt. Zondag in de Maas-zaal. 


3 Typhoon - Hemel Valt

De laatste jaren was het nogal stil rond de Zwolse rapper Typhoon. En toen was daar deze zomer ineens Lobi Da Basi, het nieuwe album dat door de critici is onthaald als een meesterwerk. De liedjes klinken als een kruising tussen De Jeugd Van Tegenwoordig, Kiteman en The Opposites, maar dan met een flinke snuif jazz en een ruime dosis wereldmuziek. Hemel Valt gaat over God, in de ogen van Typhoon een dame: “Als de hemel valt zullen we ’t samen moeten dragen, en kunnen Zij en Allah samen even weg.” Ook live zeer te genieten, door begeleiding van een 10-koppige band. Dat wordt dringen zaterdag, in de Amazon-zaal.  


4 Hall & Oates – I Can’t Go For That

De blanke soul van Daryll Hall en John Oates domineerde in de jaren ’80 de hitlijsten, met singles als Rich Girl, Manneater en Adult Education. De laatste jaren gaan de heren hun eigen weg, om af en toe weer bij elkaar te komen voor een tournee of een nieuw album. I Can’t Go For That is een vaak gesamplede hit van het duo. Michael Jackson leende het baslijntje voor het nummer Billie Jean. Daryl Hall vond het niet erg: “That's okay; it's something we all do." Zondag in de Nile-zaal. 


5 Sharon Jones & The Dap-Kings -  Retreat!

Nóg zo’n optreden dat je niet mag missen. Sharon Jones, Charles Bradley en andere artiesten van het beroemde label Daptone Records komen met een “drie uur durende dampende soul revue”, gemodelleerd naar de legendarische concerten van James Brown in de jaren ‘60. Het dit voorjaar verschenen album van Sharon Jones & The Dap-Kings is een mooi voorproefje van wat je te wachten staat: opwindende retro-soul waar de vonken vanaf spatten, uitgevoerd door de beste musici in het genre. Zondag in de Maas-zaal. 



Geen opmerkingen:

Een reactie posten