donderdag 29 mei 2014

Vriendschap liedjes

Deze week is het alweer tien jaar geleden dat de laatste aflevering van de sitcom Friends werd uitgezonden. Daarom: 5 liedjes over vrienden en vriendschap. 

1 Waiting On A Friend – The Rolling Stones

“I'm not waiting on a lady. I'm just waiting on a friend.” Dit bespiegelende, ingetogen liedje over mannenvriendschap (of tóch weer over drugs?) was blijven liggen na de sessies voor het album Goats Head Soup (1972). Bijna tien jaar later kwam het, in opgefriste vorm, alsnog terecht op Tattoo You, de laatste écht goede plaat van de Stones. Weergaloos is de saxofoonsolo, van niemand minder dan jazzlegende Sonny Rollins. En wat een aandoenlijke videoclip is het toch: Mick, met een raar hoedje op, wachtend op een stoepje in een krottige wijk in New York. Keith die, rokend en zo te zien half stoned, door de stad slentert. En dan begroeten en omhelzen ze elkaar als de allerbeste vrienden. In één klap ben je al die verhalen over animositeit tussen de heren vergeten. 


2 With A Little Help From My Friends – Joe Cocker

Hoe een Beatles-niemendalletje kan uitgroeien tot een bombastische en emotionele bluesballad. Cocker brak ermee door na een verpletterende uitvoering op het Woodstock-festival. Het lollige origineel werd door Lennon & McCartney geschreven voor hun drummer Ringo Starr. De versie van Joe Cocker begint met een zoemend orgeltje en een gierende gitaar. De muziek valt bijna stil, Cocker valt in met zijn gruizige stem: “What would you think if I sang out of tune. Would you stand up and walk out on me.” En dan de ontlading, met donderende drums en een superieur achtergrondkoortje: “Aaaaaah, with a little help from my friends!” Weergaloos. 


3 Vriendschap – Het Goede Doel

Allemaal leuk en aardig, maar vrienden kiezen uiteindelijk tóch voor zichzelf. Dat lijkt de boodschap van deze Top 10-hit uit 1983. “Vriendschap is een droom. Een pakketje schroot met een dun laagje chroom.” Henk Westbroek somt de goede vrienden op die hem in de steek lieten. “Totdat hij verhuisde naar een andere stad. 'k Heb als ik het goed heb nog 1 kaart van hem gehad.” Maar aan het eind hoor je collega Henk Temming op de achtergrond zingen: “Vriendschap gaat nooit voorbij, dat geldt voor mij.” Na een jarenlange ruzie zijn beide mannen weer de beste maatjes. Vorig jaar verscheen nog een album van Het Goede Doel: Was alles maar precies zoals het was. 


4 I’ll Be There For You – The Rembrandts

Eigenlijk zou Shiny Happy People van R.E.M. de themasong van Friends worden. Dat liedje is inderdaad te horen in de pilot, maar uiteindelijk werd gekozen voor het onverwoestbare, vrolijke I’ll Be There For You. Door veel mensen gehaat, omdat het eeuwig in je hoofd blijft zitten. Phil Solem en Danny Wilde, de mannen achter The Rembrandts, wilden niet dat het op single zou worden uitgebracht. De kassa zou niet genoeg rinkelen omdat ze het niet zelf hadden geschreven. Na het toevoegen van een eigen coupletje was dat probleem opgelost en stond niets een internationale hit in de weg. The Rembrandts bleven een one-hit wonder, maar de band bestaat nog.  


5 You’ve Got A Friend In Me – Randy Newman

De titelsong uit de Toy Story-reeks is een nummer over warme en onvoorwaardelijke vriendschap: “If you've got troubles, I've got 'em too. There isn't anything I wouldn't do for you.” Naast een lange carrière als singer/songwriter maakt Randy Newman al jaren muziek voor films. Vooral zijn scores voor Pixar-producties als Monsters & Co, Cars en A Bug’s Life zijn beroemd. Het talent voor het schrijven van soundtracks heeft hij niet van een vreemde. Newman komt uit een ware dynastie van filmmuziekcomponisten, waarvan zijn oom Alfred (Wuthering Heights) en neef Thomas (American Beauty, Finding Nemo) de bekendste zijn. In de Nederlandse versie van Toy Story wordt You’ve Got A Friend In Me gezongen door Huub van der Lubbe van De Dijk. 



Geen opmerkingen:

Een reactie posten