vrijdag 28 maart 2014

Vliegramp liedjes

Na 17 dagen onzekerheid werd deze week eindelijk meer duidelijk over het lot van spookvlucht MH370 van Malaysia Airlines. De autoriteiten zijn er zeker van dat het toestel is neergestort in de zuidelijke Indische Oceaan. Nabestaanden van de 239 inzittenden is verteld dat niemand de ramp heeft overleefd. Deze week in de Top 5: popliedjes over vliegrampen.  

1 American Pie – Don Mclean

Het beroemdste liedje over een vliegtuigongeluk gaat over de noodlottige vlucht op 3 februari 1959, waarbij rock&roll-zangers Buddy Holly, Ritchie Valens, and J. P. "The Big Bopper" Richardson om het leven kwamen. Het toestel stortte neer door een combinatie van slecht weer en fouten van de piloot. Dankzij Don Mclean staat de dag van het ongeval bekend als “de dag dat de muziek stierf”. In American Pie zingt hij: “I can't remember if I cried when I read about his widowed bride. Something touched me deep inside, the day the music died”. In 2000 werd de coverversie door Madonna een wereldwijde hit. 


2 Ironic – Alanis Morisette

In één van haar grootste hits somt Alanis een aantal pijnlijke voorbeelden van het noodlot op. Maar de meest wrange gaat over een man die zijn vliegangst eindelijk heeft overwonnen: “He waited his whole damn life to take that flight. And as the plane crashed down, he thought "Well, isn't this nice?" And isn't it ironic? 


3 Let’s Roll – Neil Young

Op 11 september 2001 wordt vlucht 93 van United Airlines door terroristen van al-Qaida gekaapt. De piloot wordt gedwongen om richting Washington te vliegen, met vermoedelijk het Witte Huis als doelwit. Passagier Todd Beamer belt stiekem met een telefoniste om te vertellen wat er aan de hand is. Hij zegt ook dat de passagiers van plan zijn om de kapers te overmeesteren. Zijn laatste verstaanbare woorden zijn: "Are you guys ready? Let's roll." Het toestel stort neer in Pennsylvania, alle 44 inzittenden komen om het leven. Kort na het drama schrijft Neil Young er dit indrukwekkende nummer over. “One's standing in the iselway. Two more at the door. We've got to get inside there. Before they kill some more. Time is runnin' out, let’s roll”.


4 Get It Started – Pitbull & Shakira

Volgens aluhoedjes op internet heeft dit nummer alles te maken met de vermiste vlucht MH370 van Malaysia Airlines. Want zingt Pitbull daar niet “Now it's off to Malaysia" en "Two passports, three cities, two countries, one day"? Die laatste zin zou refereren aan de gestolen paspoorten van twee passagiers van de rampvlucht. Yeah, right. En wie platen van de Beatles achterstevoren draait raakt bezeten van de duivel. 


5 I Don’t Wanna Die In An Air Disaster – Albert Hammond

Nee, dit moet je óók niet luisteren tijdens je vakantievlucht naar de costa. Eerst beschrijft Albert Hammond enthousiast de kick van het vliegen: “The engines spit out fire, I'm pushed back in my chair. The pressure gives me thrills as we climb in the air”. Maar dan verwoordt hij de grootste angst van iedere passagier: “I don't wanna die in an air disaster. I don't wanna die on a plane”. Hammond (69) trad afgelopen najaar nog op in Amsterdam. Hij is tegenwoordig ook bekend als de vader van Albert Hammond junior, de gitarist van The Strokes.  



vrijdag 21 maart 2014

Verliezer liedjes

Er waren heel wat politieke verliezers deze week. Vooral de regeringspartijen VVD en PvdA kregen er flink van langs bij de gemeenteraadsverkiezingen. Daarom in de Top 5: fijne liedjes over losers. 

1 Loser – Beck

Wie was de grootste verliezer, Samsom of Rutte? Of toch het Amsterdamse PvdA-kopstuk Pieter Hilhorst? Hij stapte meteen op na het desastreuze verlies van zijn partij in de hoofdstad. Misschien heeft hij ’s nachts wel heel hard deze hit uit 1994 gedraaid. “I’m a loser baby, so why don’t you kill me?” Beck Hansen kreeg het idee voor dit liedje door een vriend die hem altijd “loser” noemt. Het nummer werd binnen 6 uur geschreven én opgenomen. Vorige maand kwam het prachtige Morning Phase uit, het eerste album van Beck sinds 2002. 


2 I’m Losing You – John Lennon

“I feel you sliping away,I'm losing you.” Heel wat verliezende lokale politici zullen dat deze week over hun kiezers hebben gedacht. John Lennon schreef het liedje nadat hij tevergeefs had geprobeerd om zijn vrouw Yoko Ono aan de telefoon te krijgen. Het nummer staat op Double Fantasy, de comeback-plaat van Lennon die op 17 november 1980 werd uitgebracht. Drie weken later werd de ex-Beatle vermoord.


3 Lost – Jonathan Jeremiah

Jonathan Jeremiah voelt zich verloren want hij is zijn lief kwijt geraakt. “I'd be lost without you baby. I couldn’t go on, it drives me crazy”. Het liedje werd 4 jaar geleden in Nederland een bescheiden hit dankzij 3FM-dj Gerard Ekdom. Sindsdien treedt hij hier vaak op, en maakte hij zelfs een album met ons Metropole Orkest. In thuisland Groot Brittannië is men minder enthousiast over de singer/songwriter. “Wie zit te wachten op een nieuwe Tom Jones?”, schreef het gezaghebbende tijdschrift The Observer, naar aanleiding van het album Solitary Man.


4 The Winner Takes It All – Abba

Ondanks de titel staat hier niet de winnaar, maar de verliezer centraal. “The winner takes it all. The loser standing small. Beside the victory. That's her destiny”. Abba-bandlid Björn Ulvaeus schreef dit liedje na zijn scheiding van collega Agnetha Fältskog. Tegen de London Times vertelde hij dat er flink wat drank voor nodig was om de woorden op papier te krijgen: “Tegen de tijd dat ik toe was aan 'The gods may throw their dice' was de fles leeg”. 


5 If I Lose Myself – OneRepublic

Jezelf verliezen, ook een reële mogelijkheid voor een politicus, na een rampzalig verlopen verkiezingsdag. Maar volgens OneRepublic-zanger Ryan Tedder gaat dit liedje over een nog veel penibeler moment: "It’s about waking up on an airplane and finding our you're going down", zei hij tegen MTV. If I Lose Myself werd gekozen als eerste single van het album Native, omdat buren, vrienden en familie tijdens een luistersessie het meest enthousiast waren over dit nummer.



zaterdag 15 maart 2014

Nucleaire liedjes

Komende dagen wordt de Randstad ontwricht door de internationale top NSS. Regeringsleiders uit de hele wereld vergaderen in Den Haag over hoe ze nucleair terrorisme kunnen voorkomen. Over nucleaire dreiging zijn veel popliedjes geschreven, vooral tijdens de Koude Oorlog. Deze week in de Top 5: nucleaire liedjes.

1 Breathing – Kate Bush

Kate Bush vindt dit zelf één van haar meest geslaagde liedjes, en terecht. We horen over een huiveringwekkende wereld ná de val van een atoombom, verteld vanuit het perspectief van een nog ongeboren kind. “We've lost our chance. We're the first and the last. After the blast, chips of plutonium are twinkling in every lung”. Halverwege beschrijft een stem de kenmerken van een ontploffend kernwapen: “The calling card of a nuclear bomb is the blinding flash that is far more dazzling than any light on earth”.


2 Everyday Is Like Sunday – Morrissey

De carrière  van Morrissey ná The Smiths is niet altijd even briljant, maar Everyday Is Like Sunday kan zich meten met het beste werk van de band uit Manchester. Voor de tekst baseerde Morrissey zich op het boek On The Beach van Nevil Shute, over mensen in Melbourne die wachten op vernietiging door een kernaanval. Uiteraard gooit hij er zijn eigen ironische sausje over: “In the seaside town, that they forgot to bomb. Come! Come! Come, nuclear bomb!”


 3 Radioactive – Imagine Dragons

De tweede single van de band uit Las Vegas heeft een positievere tekst dan de titel doet vermoeden. Je denkt toch meteen aan de effecten van een atoomramp: “I'm waking up, I feel it in my bones. Enough to make my systems blow. Radioactive!”. Maar frontman Dan Reynolds legt aan MTV uit waar de tekst werkelijk over gaat: “Het is een liedje over bewustwording. Op een dag wordt je wakker en besluit je om iets nieuws te doen. Ineens kijk je anders tegen het leven aan”. Radioactive was vorig jaar in de VS het meest afgespeelde liedje op Spotify.


4 Atomic – Blondie

Dit liedje begon als een poging om de Blondie-hit Heart Of Glass een vervolg te geven. Vandaar de mix van new wave en disco. Maar het eindresultaat klinkt toch heel anders, veel sneller en behoorlijk origineel. Iemand kwam op het idee om Ennio Morricone-achtige gitaren toe te voegen, wat de sfeer van een spaghettiwestern oproept. De tekst is volkomen ondergeschikt – oh, your hair is beautiful - en heeft behalve het terugkerende “atomic” weinig van doen met nucleaire toestanden. Toch ziet het decor van de videoclip er post-apocalyptisch uit en worden beelden van de band afgewisseld met kernexplosies.


5 Stay Together – Suede

Suede-zanger Brett Anderson is midden jaren ’90 geen Vrolijke Frans. Nadat eerst zijn moeder aan kanker is overleden, sterft nu zijn vader aan deze ziekte. Ook gitarist Bernard Butler gaat door een diep dal. Hij vindt de wereld een “nasty place” en brengt zijn dagen voornamelijk stoned door. Samen schrijven ze een ballad over een nucleaire oorlog. “Come to my house tonight. We can be together in the nuclear sky. And we will dance in the poison rain”. Later krijgt Anderson een hekel aan Stay Together en noemt hij het de minst geslaagde single van zijn band. Volgens muziekblad NME hoort het nummer bij de 100 Best Tracks of the Nineties.


donderdag 6 maart 2014

Reisliedjes

Van 8 tot 16 maart is het weer Boekenweek, met als centraal thema dit keer “Reizen”. Dat grijpen we meteen aan voor een Top 5 met mooie Reisliedjes.   

1 Graceland – Paul Simon

Paul Simon had al een melodie én de titel Graceland (het landgoed van Elvis Presley), maar met de tekst voor dit liedje wilde het niet zo vlotten:  “Ik dacht: misschien moet ik gewoon naar Graceland gaan, en iets over die reis schrijven”. En zo reed hij van Louisiana over de Route 61 naar Memphis, Tenessee, en noteerde wat hij onderweg zag: “The Mississippi Delta was shining like a National guitar. I’m following the river down the highway, through the cradle of the civil war”. In 1988 won Graceland de Grammy voor Record Of The Year. Van het gelijknamige album werden wereldwijd meer dan 15 miljoen exemplaren verkocht. 


2 The Passenger - Iggy Pop

Iggy Pop schreef dit liedje in de Berlijnse S-Bahn, een soort bovengrondse metro, over een nachtelijke reis door de stad: “I am the passenger, I stay under glass. I look through my window so bright. I ride through the city's backsides”.  De Amerikaanse punkrockzanger deelde in 1977 een Berlijns appartement met David Bowie, die de plaat produceerde en te horen is in het achtergrondkoortje. Hoewel dit één van de bekendste Iggy Pop-nummers is, bereikte het nooit de Nederlandse hitlijsten.  


3 Road Trippin’ – Red Hot Chili Peppers

Peppers-zanger Anthony Kiedis maakt een toertochtje door Californië, met zijn bandmakkers Flea (bas) en John Frusciante (gitaar). “Road trippin' with my two favorite allies. Fully loaded we got snacks and supplies”.  Frusciante was na een jarenlange heroïneverslaving terug bij de band, het reisje moest de onderlinge verhoudingen weer herstellen. Road Trippin’ is een vertederend verslag van dat uitstapje, gegoten in een akoestisch liedje zonder drums. En het kwam weer goed tussen de boys. Met Frusciante maakten de Peppers een reeks uitstekende albums, maar in 2009 verliet de gitarist de band opnieuw. Niet vanwege drugsgedoe, maar omdat hij genoeg had van de grootschalige tournees. 


4 Come Fly With Me – Frank Sinatra

In 1958 doet Frank Sinatra iets nieuws: hij neemt een hele plaat op met liedjes rond één thema. Het concept-album is geboren. Come Fly With Me is een muzikale trip rond de wereld, met klassiekers als April In Paris en Moonlight In Vermont. Het swingende en rijk georkestreerde titelnummer - speciaal voor Sinatra geschreven – neemt de luisteraar mee naar exotische locaties in Peru, Acapulco en India: “Come fly with me, let's fly, let's fly away. If you can use some exotic booze. There's a bar in far Bombay”.  


5 Around The World – Daft Punk

Gaat niet de boeken in als liedje met grote literaire kwaliteiten. Dé grote doorbraak voor het Franse dance-duo heeft namelijk maar één regel tekst - Around the world - die 144 keer wordt herhaald met een robot-stem. Volgens bandleden Guy-Manuel de Homem-Christo en Thomas Bangalter was discogroep Chic de inspiratiebron voor het nummer. Chic-gitarist Nile Rodgers speelde afgelopen jaar mee op die ándere grote Daft Punk-hit: Get Lucky.