donderdag 27 februari 2014

Gangsterduo liedjes

Deze week was ik in het Duitse Schwerte om de ontknoping van de klopjacht op het voortvluchtige liefdespaar te verslaan. Antonio van der P. en Enise B., lieten de afgelopen weken een spoor van geweld achter, maar liepen tegen de lamp toen de eigenaresse van een pizzeria de twee herkende. De Nederlandse Bonnie en Clyde werden ze genoemd. Vijf liedjes over criminele duo’s op de vlucht.

1 The Ballad Of Bonnie And Clyde – Georgie Fame

Het beroemdste liedje over de échte Bonnie Parker en Clyde Barrow werd geschreven na het grote succes van speelfilm over het duo uit 1967. Die film – met Warren Beatty en Faye Dunaway – schetst een nogal geromantiseerd verhaal over het beruchte stelletje, dat in de jaren ’30 van de vorige eeuw plunderend en rovend door Amerika trekt. Daarbij komen negen politiemensen om het leven en worden meerdere burgers neergeschoten. Op 23 mei 1934 lopen de twee in een hinderlaag van de politie en komen ze door een regen van kogels aan hun einde: “Bonnie and Clyde, they lived a lot together. And finally together they died”. 


2 Nebraska – Bruce Springsteen

Nóg zo’n berucht liefdeskoppel: de 19-jarige Charles Starkweather en zijn 14-jarige vriendinnetje Caril Ann Fugate. In 1958 houden ze flink huis in de staten Nebraska en Wyoming. Ze vermoorden tien mensen, waaronder het 2-jarige stiefzusje van Caril Ann. De politie organiseert een grote klopjacht en na ruim een week wordt het koppel gearresteerd. Starkweather krijgt later de doodstraf. In 1982 schrijft Bruce Springsteen een sober liedje over de gebeurtenissen, waarin Starkweather de verteller is: “I can't say that I'm sorry for the things that we done. At least for a little while sir, me and her we had us some fun”. 


3 Raindrops Keep Fallin’On My Head – B.J. Thomas

Dit vrolijke liedje heeft alles te maken met twee outlaws die aan het einde van de 19e eeuw het wilde westen onveilig maken: Butch Cassidy en The Sundance Kid. Het duo maakt deel uit van de beruchte The Wild Bunch-bende. Banken worden beroofd, treinen overvallen en vee gestolen. De twee vluchten in 1908 naar Bolivia, waar ze na een belegering door soldaten worden doodgeschoten. Hun verhaal wordt verfilmd in 1969, met in de hoofdrollen Paul Newman en Robert Redford. Burt Bacharach schrijft de muziek voor de film. Het vrolijke Raindrops Keep Fallin’ On My Head is te horen in een beroemde scène, waarin Paul Newman stunts uithaalt op een oude fiets. 


4 Born Bad – Julliette Lewis

Een liedje uit Natural Born Killers, de destijds baanbrekende en shockerende film van regisseur Oliver Stone, naar een scenario van Quentin Tarrantino. De film gaat over het (fictieve) duo Mickey en Mallory, een soort Bonnie en Clyde 2.0. Ze leggen de één na de ander op gruwelijke wijze om en worden desondanks (of daardoor?) de lieverdjes van de media. Mallory wordt gespeeld door actrice Juliette Lewis, die ook carrière maakt als rockzangeres. In Born Bad zingt ze (als Mallory) dat ze liever een ander leven had geleid. Maar ze is nu eenmaal verdorven op de wereld gezet: “Its such a sin, I guess I'm born naturally born bad”.


5 Part Of Me, Part Of You – Glenn Frey

Na de (tijdelijke) breuk van The Eagles in 1980 stort Glenn Frey zich op een solocarrière. Hij heeft vooral succes met liedjes voor films en tv-series, zoals Miami Vice en Beverly Hills Cop. Part Of Me, Part Of You schrijft hij voor de soundtrack van Thelma & Louise, de feministische roadmovie over twee vriendinnen die op de vlucht slaan nadat ze een verkrachter hebben vermoord. Spoiler alert! De film eindigt als de twee met hun Thunderbird convertible een ravijn in rijden. Geen woord daarover in het liedje van Glenn Frey, dat vooral de vriendschap van de twee beschrijft: “You`re a part of me, I`m a part of you. Wherever we may travel. Whatever we go through”. 






zondag 23 februari 2014

Superheld liedjes

Ga de straat op en hang de superheld uit. Dat is de boodschap van mijn collega Rachel van de Pol, die iedere dag een goede daad doet voor haar project Ik Red De Wereld.  Ze kookt bijvoorbeeld voor de verkoper van de daklozenkrant, ontstopt haar doucheputje milieuvriendelijk of geeft computerles aan een vluchteling.  En ze roept anderen op om óók eens iets te doen wat verschil maakt. Voor Rachel en iedereen die haar voorbeeld volgt: 5 liedjes over superhelden. 

1 Spiderman – Ramones

“Spiderman, Spiderman, does whatever a spider can. Spins a web, any size. Catches thieves just like flies”. Het thema van de tekenfilmreeks uit de jaren ’60 is een kolfje naar de hand van The Ramones, zelf óók een soort stripfiguren. Hun cover van het liedje staat op het album Adios Amigos. Ook zanger Michael Bublé nam het liedje op. Een remix van die versie, door Junkie XL, werd weer gebruikt voor de aftiteling van de film Spiderman-2. De meest hilarische persiflage staat op naam van Homer Simpson. In The Simpsons Movie heeft hij een varkentje met superkracht: “Spider-Pig. Does whatever a Spider-Pig does. Can he swing, from a web? No he can't, he's a pig!”



2 Kryptonite – 3 Doors Down

It’s a bird! It’s a plane! It’s Superman! Jammer dat de man van staal één achilleshiel heeft: hij kan niet tegen het groene, radio-actieve gesteente van zijn thuisplaneet Krypton. In het liedje van 3 Doors Down wordt Kryptonite gebruikt als metafoor. Het vriendinnetje van de verteller geeft hem superkracht, maar maakt hem ook zwak: “I'll keep you by my side with, my superhuman might, Kryptonite”. 3 Doors Down-zanger Brad Arnold gebruikte voor deze hit een drumpatroon dat hij al op zijn 15e verzon tijdens een saaie wiskundeles: “The skippy little drumbeat in the song was just me beating on my desk”. 



3 Batdance – Prince

Op het toppunt van zijn roem wordt Prince door regisseur Tim Burton gevraagd om liedjes voor de film Batman (1989) op te nemen. De kleine man uit Minneapolis huurt een studio in Parijs en schrijft binnen een maand  een hele trits nummers. Een aantal daarvan wordt inderdaad voor de film gebruikt, Batdance zit daar niet bij. Toch wordt het liedje met veel succes op single uitgebracht: in de VS is het de eerste nummer 1-hit van Prince sinds Kiss. Batdance bestaat in feite uit verschillende brokjes muziek, waaronder een fragment uit het thema van de tv-serie Batman uit de jaren ’60. Verder horen we stukjes dialoog uit de film, met een hysterisch lachende Jack Nicholson als The Joker.

http://www.youtube.com/watch?v=teGJHiA7jwg

4 Superman – R.E.M

“I am Superman and I can do anything”. Dit liedje – oorspronkelijk een single uit 1969 van de inmiddels vergeten band The Clique – gaat zo te horen over een stalker die denkt dat hij een superheld is: “If you go a million miles away, I'll track you down girl”. Het nummer werd voor de verandering gezongen door R.E.M.-bassist Mike Mills. Tijdens concerten deed zanger Michael Stipe op de achtergrond een vliegende Superman na. In 2011 ging R.E.M. na 31 jaar uit elkaar



5 Flash – Queen

Sportheld Flash Gordon komt door een reeks wonderlijke gebeurtenissen terecht op de planeet Mongo, waar hij het opneemt tegen de kwaadaardige Ming The Merciless. Dat is in een notendop het verhaal achter de strip van tekenaar Alex Raymond. In 1980 wordt de comic-reeks verfilmd, de Britse rockgroep Queen maakt de soundtrack: “Flash, ahaah! Savior of the Universe!” De titelsong, geschreven door gitarist Brian May, wordt in Nederland nét geen Top 10-hit. Mede dankzij de muziek van Queen groeit de film Flash Gordon uit tot een cult-classic.





donderdag 13 februari 2014

Gouden (medaille) liedjes

1,2,3! Het regent medailles voor de Nederlandse sporters in Sotsji. Binnen een week hadden ze er al 10 binnengesleept. Op de schaats is Oranje heer en meester. En wie weet wat er nog komen gaat? Daarom deze week 5 liedjes over het mooiste eremetaal: Goud!

1 Golden Years – David Bowie

Voor Ireen, Sven, Michel en Stefan zijn dit inderdaad de Gouden Jaren. Naar eigen zeggen schreef David Bowie deze funky classic eigenlijk voor Elvis Presley, die beleefd bedankte voor de eer. Goddank, want Bowie’s versie behoort tot zijn allerbeste en meest dansbare werk. Je moet er niet aan denken wat The King er in zijn nadagen van gebakken had. In de periode dat het liedje werd opgenomen woonde Bowie in de VS. Hij was hij graatmager, zat hij zwaar aan de cocaïne en begon paranoïde gedrag te vertonen. Na het voltooien van het album Station To Station had hij genoeg van zijn destructieve levensstijl. Hij verhuisde in 1976 naar Berlijn, kickte af en maakte een reeks ijzersterke maar minder commerciële platen, tot hij in 1983 met Let’s Dance definitief een superster werd.  


2 Gold – Spandau Ballet

Deze hit uit de eighties is vaak gebruikt in films, reportages en samenvattingen van de Olympische Spelen. Het liedje begon als een persiflage op een James Bond-nummer. Gitarist Gary Kemp had vooral Goldfinger van Shirley Bassey in zijn hoofd. Uiteindelijk kreeg de tekst een boodschap mee die het erg goed doet bij topsporters: “You're indestructible. Always believe in, because you are Gold”. 


3 Heart Of Gold – Neil Young

Neil Young heeft zijn grootste hit te danken aan een rugblessure. Lang rechtop staan ging niet, waardoor hij in 1972 een heleboel rustige liedjes ging schrijven. Die kon hij zittend spelen op een akoestische gitaar. De nummers kwamen terecht op Harvest, vaak geroemd als Youngs meesterwerk. Collega-muzikant Bob Dylan vond dat Heart Of Gold wel heel erg op zijn eigen liedjes leek: “I'd say, shit, that's me. If it sounds like me, it should as well be me." 


4 Gold Digger – Kanye West feat. Jamie Foxx

Een liedje over een vrouw op jacht naar goud. Nee, niet Ireen Wüst! De dame in dit liedje heeft het gemunt op rijke mannen. “She take my money when I'm in need. Yeah she's a trifling friend indeed. Oh she's a gold digger way over town”. In het refrein wordt een sample gebruikt van I Got A Woman, in 1954 een hit voor soulzanger Ray Charles. Ironisch genoeg draait zijn liedje juist om een vrouw met het hart op de goede plaats: “She GIVES me money when I'm in need”. Gold Digger heeft een beroemde Mama Appelsap. In het intro zingt Jamie Foxx overduidelijk: “Jij zit te twijfelen”. Wie dat eenmaal weet hoort nooit meer iets anders. 


5 New Gold Dream – Simple Minds

Olympische sporters die dromen over een gouden plak kunnen terecht bij Simple Minds. De titeltrack van hun beste album roept een gevoel op van optimisme en hoop op een betere toekomst, maar gaat feitelijk nergens over. “Burning bridge and ecstasy, crashing beats and fantasy“. Of zoals zanger Jim Kerr het zegt: “Ik gebruik woorden om beelden op te roepen, niet om een verhaal te vertellen”. De warme en gloedvolle synthesizerpartijen werden jaren later gebruikt voor de dance-hit Open Your Mind van U.S.U.R.A. Na New Gold Dream maakte Simple Minds nog één fatsoenlijk album, daarna werd de band een soort tweederangs U2. De heren toeren nog steeds met hun oude hits de wereld over. 





zaterdag 8 februari 2014

Valentijns liedjes

Komende vrijdag is het weer Valentijnsdag. En dus kopen we rozen tegen woekerprijzen,  zitten de restaurants vol kleffe stelletjes en maken postbodes overuren om al die kaarten-met-rode-hartjes te bezorgen. Maar wat pas échte liefde is? Elkaar Valentijnsliedjes laten horen! De Top 5:

1 My Funny Valentine – Chet Baker

Zeg Valentijnsdag en je denkt meteen aan deze romantische evergreen. Het liedje werd in 1937 (!) geschreven door componistenduo Rodgers en Hart, voor de musical Babes in Arms. Het “Valentine” uit de titel slaat op hoofdpersoon Valentine LaMar. Hij wordt toegezongen door ene Billie Smith, die onthult dat ze smoorverliefd op hem is. Erg flatterend is de tekst overigens niet: “Is your figure less than greek. Is your mouth a little weak. When you open it to speak, are you smart?” Er bestaan onvoorstelbaar veel uitvoeringen van het nummer. Voor Chet Baker was het zijn signature song. De jazztrompettist en -zanger overleed in 1988, door een val uit een Amsterdams hotelraam. 



2 Valentine’s Day – Bruce Springsteen

Het slot van Tunnel Of Love, Springsteens ondergewaardeerde album over relatieproblemen. De verteller is onderweg naar zijn geliefde. In een droom is hem duidelijk geworden dat zij tóch de ware is, en hij spoedt zich naar huis. Eind goed al goed lijkt het, maar de laatste zin roept vragen op: ‘So hold me close honey say you're forever mine. And tell me you'll be my lonely valentine”. 



3 Black Valentine – Caro Emerald

Een Valentijnsliedje in film-noir stijl van onze eigen Caro. De slepende melodie, de violen en in galm gedrenkte gitaren klinken retro en doen denken aan het vroege werk van Portishead of Hooverphonic. In het duistere refrein waarschuwt de zangeres voor al te stiekeme liefdesaffaires. “Secret lovers get lost in the secrets they tell. They make lovers blind when they cover every inch of their lies”. Hallo, mevrouw Barbara Broccoli? Mocht Adele niet kunnen dan is Caro Emerald geknipt voor een nieuw James Bond-liedje.  



4 Happy Valentine’s Day – Outkast

In dit funky liedje speelt Outkast-zanger Andre 3000 de rol van Cupido. Je weet wel: die gast met pijl en boog, die er voor zorgt dat je verliefd op iemand wordt. Cupido heeft er schoon genoeg van dat andere feestdagen belangrijker zijn dan Valentijnsdag. “No thank you, Easter Bunny! There’s so much fuss about Santa Claus. But see, Cupid will not be defeated!” Het nummer staat op Speakerboxxx/The Love Below, een album dat door critici unaniem als meesterwerk wordt bestempeld. Na jaren van stilte gaat Outkast dit 2 jaar weer op tournee om het 20-jarig bestaan van de band te vieren.  



5 Valentine’s Day – Steve Earle 

Steve Earle is geen attente Romeo. Hij komt met lege handen op de meest romantische dag van het jaar. Gelukkig heeft hij een bitterzoete ballad geschreven om het goed te maken. ”I ain't got a card to sign. Roses have been hard to find. I only hope that you'll be mine. On Valentine’s Day”. De doorgaans nogal ruige singer/songwriter laat zich van zijn meest gevoelige kant zien en heeft zelfs een koortje en violen meegenomen. Prachtig liedje.