vrijdag 31 januari 2014

Sotsji liedjes

Wie niks met schaatsen en skiën heeft, doet er goed aan de komende weken even géén kranten te lezen of tv te kijken. Vrijdag barst het Olympisch geweld in Sotsji los. Vanwege de mensenrechten in Rusland zijn de Winterspelen zeer omstreden. Maar the show must go on. Deze week in de Top 5: min of meer officiële Olympische Liedjes. 

1 Promises Of No Man’s Land – Blaudzun

De NOS sluit de dagelijkse uitzendingen over de Winterspelen af met deze nieuwe single van Blaudzun - misschien wel zijn meest toegankelijke liedje ooit. Achter de heroïsche melodie schuilt een dubbelzinnige tekst. Zo is het refrein een opsteker voor de sporters: “The heat is on. It’s your pride, don’t waste it up”. Maar er zit ook een politieke lading in, waar gediscrimineerde en onderdrukte Russen zich aan op kunnen trekken. Tegen 3FM zei Blaudzun: “Zoveel mensen zitten in een vervelende situatie. En als er zoveel aan de hand is, zeg ik: kies om weg te gaan. Behoud je trots”. Blaudzun, die eigenlijk Johannes Sigmond heet, is helemaal gek van fietsen. De opvallend gekapte zanger pikte zijn artiestennaam van de Deense wielrenner Verner Blaudzun. 



2 Y.M.C.A. – The Village People

Paul de Leeuw kwam met het idee om blaaskapel Kleintje Pils in Sotsji homo-hits te laten spelen, uit protest tegen de Russische anti-homowet. Het bericht ging de hele wereld over, tot grote schrik van het dweilorkest. "Als we één ding niet willen, is het met politiek te worden geassocieerd'', zei bandleider Ruud Bakker. Maar het liedje Y.M.C.A. staat nu toch op het programma. Deze roze klassieker was in 1978 een grote hit voor The Village People. Het deuntje werd in 20 minuten geschreven, als opvuller voor het album Cruisin’. Door de suggestieve teksten en de dwaze outfits was de groep jarenlang het boegbeeld van de Amerikaanse homoscene. Toch waren van de 6 originele bandleden alleen de cowboy en de indiaan écht gay. 



3 Everything Will Change - Gavin DeGraw

Deze ballad is verkozen tot “Official Song of Team USA 2014”, en moet de Amerikaanse delegatie in Sotsji een hart onder de riem steken. Hoewel het nummer er niet speciaal voor werd geschreven, zijn er genoeg associaties met de Spelen: “Starting like a fire, tonight you lit the flame. Now everything will change”. Ook DeGraw vindt dat het liedje bij de Olympische gedachte past: “I think it fits. Life really is about following your passions--sport, music or otherwise."



4 My Day – Danielle Bradbery

Het station NBC zendt in de VS de Winterspelen uit en bombardeerde dit optimistische liedje tot “Sochi Winter Olympics Theme Song”. Een mooie opsteker voor Danielle Bradbery, die met My Day ook al het vierde seizoen van The Voice won. Het nummer werd 5 jaar geleden geschreven door countryzangeres Mallary Hope. Zij wilde het eigenlijk zelf opnemen en had de videoclip er al bij bedacht: “Ik wilde iets met soldaten die terugkeren van het front, kinderen die hun diploma halen en zelfs Olympische sporters. Maar ik kreeg het niet van de grond. Nu snap ik waarom: My Day was voor iemand anders bestemd”. 



5 The Games That We Deserved - Dima Bilan & Philip Kirkorov

Tja, en dan heeft Rusland ook een Officieel Olympisch Liedje uitverkozen. In een felle competitie eindigde The Games That We Deserved als winnaar. En toen moesten er nog uitvoerende artiesten bij worden gezocht. Kom er maar in, Dima Bilan en Philip Kirkorov! Bilan deed twee keer mee aan het Eurovisie Songfestival, Kirkorov is de populairste Russische popster van dit moment. De heren namen bij het inzingen ook nog wat vrienden en vriendinnen mee. Het resultaat is een kitschnummer met bombastische samenzang, inclusief  een onvermijdelijk stukje rap. Ons Koningslied is er niets bij. Ach, ieder land krijgt het Olympische Lied dat het verdient. 





dinsdag 28 januari 2014

Olympische liedjes


De Olympische Spelen en popmuziek: geen gelukkige combinatie. Liedjes die speciaal voor het sportfestijn worden geschreven zijn vaak muzikale draken, verzuipen in bombast en/of worden uitgevoerd door artiesten die de uiterste houdbaarheidsdatum hebben overschreden (Celine Dion, Gloria Estefan). De Olympische boodschap wordt door je strot geduwd (sport verbroedert!) en met een beetje pech draaft ook nog een kinderkoor op. Brrr!!! Gelukkig zijn er ook uitzonderingen. Deze Olympische liedjes moet je gehoord hebben. 
 
Freddie Mercury – Barcelona - Single Version - 2011 Remaster

Deze ode aan de Olympische stad van 1992 is een geniale combinatie van pop en opera. Freddie Mercury werd vijf jaar eerder door de Spaanse sopraan Montserrat Caballé gevraagd om een lied voor de Spelen op te nemen. De Queen-voorman, een groot fan van de zangeres, hapte toe. Barcelona was een kolfje naar zijn hand. Het werd een theatraal, briljant uitgevoerd en uiteraard volkomen over-the-top muziekstuk. Laat dat maar aan Freddie over. Helaas maakte hij de Olympische Spelen van 1992 niet meer mee. Mercury stierf aan aids op 24 november 1991.


Vangelis – Chariots Of Fire

Het was een groot cliché in de jaren ’80: beelden van sporters in slow-motion, gemonteerd op de muziek van Chariots Of  Fire. Menig tv-maker heeft zich er aan bezondigd. Het kwam allemaal door het succes van de gelijknamige film, over Britse atleten die zich voorbereiden op de Olympische Spelen van 1924. De openingsscène is een klassieker: hardlopers in witte sportkleding, rennend over het strand van West Sands. In slow-motion, begeleid door deze muziek van de Griekse synthesizerwizzard Vangelis. Chariots Of Fire won vier Oscars, ondermeer voor beste originele muziek.



Spearhead – Dream Team


Kritisch statement van hiphop-band Spearhead over de Spelen van 1992. Terwijl de Amerikaanse basketballploeg (The Dream Team) met Michael Jordan en Magic Johnson daar goud behaalt, zijn in Los Angeles de Rodney King-rellen aan de gang. “Brotha's on the street and everyone is scared a ya, so how could ten africans represent America?” Spearhead-frontman Michael Franti formeert daarom zijn eigen Dream Team van  zwarte politieke helden. “Malcolm X is the coach, he's drawin' up the strategy, he's choppin up america's anatomy”. Eat that, Erica Terpstra!



Muse – Survival


Er is iets raars aan de hand met het officiële lied van de Spelen in Londen. Ook hier bombast, opera-koortjes en een naar een climax werkende melodie (zie: Barcelona). Maar dat je er nu zin van krijgt om Anky van Grunsven  een gouden plak te zien winnen, eh…nee. Daarvoor zingt Matthew Bellamy te depri en gieren de elektrische gitaren te hard. En wat is dat voor merkwaardige tekst? “Yes I am prepared to stay alive, I won’t forgive, the vengeance is mine”. Het lijkt de soundtrack van een Mad Max-film wel! Toch getuigt het van lef om af te wijken van de eeuwige veilig keuze: mainstream artiest met suikerzoet lied. De keuze voor Muse is een compliment waard. En uiteindelijk is Survival gewoon een goed rocknummer.





Mark Ronson & Katy B – Anywhere in the World - Radio Edit

Dit nummer uit een Olympische reclamecampagne voor cola heeft een leuke gimmick: er zijn echte sportgeluiden voor gebruikt. Wie goed luistert hoort ondermeer het geklik van een tafeltennisbal, een handboog, een hordeloper en de hartslag van Russische hardloopster Kseniya Vdovina. Het nummer is geproduceerd door Mark Ronson, de man achter het succes van Amy Winehouse. Helemaal origineel is het idee van de sportgeluiden niet. Enrique Iglesias gebruikte voor zijn hit DoYou Know ook al het geluid van een pingpongballetje.




zaterdag 25 januari 2014

Moordliedjes

Als verslaggever kijk je niet op van moord en doodslag, tenzij het in je directe omgeving gebeurt. Zo werd deze week in mijn wijk een man doodgeschoten, voor de deur van de sportschool waar ik wel eens kom. Iets verderop kwam een 11-jarige jongen om bij een familiedrama. En in een naburig dorp is een Rwandese massamoordenaar opgepakt. Meer dan genoeg inspiratie voor een Top 5 met moordliedjes.

1 Bohemian Rhapsody – Queen

“Mama, just killed a man. Put a gun against his head, pulled my trigger, now he’s dead”. Deze monumentale rockopera in 4 delen (oorspronkelijke titel: The Cowboy Song) is vermoedelijk het beroemdste liedje over een moordenaar. Alleen al over de raadselachtige tekst zou je een boek kunnen schrijven. We horen onder meer verwijzingen naar de duivel, Allah en astronoom Galileo. Volgens Freddie Mercury, die de lyrics schreef op lege bladzijden van een telefoonboek, zong hij slechts “willekeurige, rijmende nonsens”. Voor het indrukwekkende koor - “Thunderbolt and lightning, very, very fright'ning me” - werden de stemmen van de Queen-leden (minus bassist John Deacon) 180 keer op elkaar gestapeld, een helse klus in het pre-digitale tijdperk. De baanbrekende videoclip kostte 3500 Britse pond en werd opgenomen in de repetitieruimte van de band. 



2 Where The Wild Roses Grow – Nick Cave feat. Kylie Minogue

In 1996 neemt Nick Cave een heel album op met Murder Ballads. De succesvolle single Where The Wild Roses Grow is gebaseerd op de traditional The Willow Garden. Kylie en Nick vertellen het verhaal over de mooie, jonge Eliza Day. Zij ontmoet de liefde van haar leven, die haar meeneemt naar de oever van een rivier. Daar wacht een onaangename verrassing: “And the last thing I heard was a muttered word. As he knelt above me with a rock in his fist”. Cave schreef het liedje speciaal voor Minogue. Tegen Q-magazine zei hij: “I sent her a sinister demo and her management went into meltdown. They told her it was madness. But she heard it and said yes."



3 Psycho Killer – Talking Heads

Talking Heads-zanger David Byrne schrijft dit liedje in 1975, als de band nog The Artistic heet. Voor de tekst laat hij zich inspireren door seriemoordenaar Norman Bates, uit de Hitchcock-film Psycho (die met de enge douche-scène). Uiteindelijk komt het nummer terecht op ’77, het debuutalbum van Talking Heads. Tijdens de Speaking In Tongues-tour in 1982 speelt Byrne het liedje solo, met akoestisch gitaar en een cassetterecorder als ritmebox. Het indrukwekkende resultaat is te zien in de concertfilm Stop Making Sense van Jonathan Demme. Deze regisseur maakt een paar jaar later Silence Of The Lambs, over die andere beroemde moordenaar, Hannibal Lecter.  



4 Hey Joe – The Jimi Hendrix Experience

“Hey Joe, where you goin' with that gun in your hand?” Nou, dat wil Joe wel even vertellen. Hij is onderweg naar zijn vrouw, die hij heeft betrapt met een andere man. En dat moet ze bezuren. Dat is in het kort het verhaal van Hey Joe. Wie het origineel heeft geschreven is onduidelijk. Wel is bekend dat de Amerikaanse band The Leaves het liedje in 1965 voor het eerst op plaat zet. Een jaar later zoekt de Britse muziekproducer Chas Chandler een artiest die het nummer voor zijn label kan opnemen. In New York loopt hij de dan nog onbekende gitarist Jimi Hendrix tegen het lijf. Chandler neem hem mee naar Engeland, waar The Jimi Hendrix Experience wordt opgericht. De eerste single van de band is Hey Joe, een instant-klassieker. 



5 Suffer Little Children – The Smiths

Op de hei ten noorden van de stad Manchester worden in de jaren ’60 op gruwelijke wijze vijf kinderen vermoord, door het liefdespaar Ian Brady en Myra Hindley. Deze “Moors Murders” maken een grote indruk op de jonge Steven Patrick Morrissey. Een kleine twintig jaar later schrijft hij er een liedje over, voor zijn net opgerichte bandje The Smiths. In de lugubere tekst worden namen van slachtoffers genoemd: “Lesley-Anne, with your pretty white beads. Oh John, you'll never be a man”. De nabestaanden zijn furieus, de BBC weigert het liedje op de radio te draaien. In de carrière van Morrissey zullen nog vele controverses, ruzies en relletjes volgen…





zaterdag 18 januari 2014

Gevangenis liedjes

Een gevangenis is geen hotel, toch moeten gedetineerden 16 euro per dag gaan betalen voor hun verblijf in de cel. Tenminste, als het aan minister Opstelten en staatssecretaris Teeven van Justitie ligt. De maatregel moet 65 miljoen euro per jaar opleveren. Deze week in de Top 5: gevangenisliedjes. 

1 Folsom Prison Blues – Johnny Cash

In 1968 treedt Johnny Cash op voor de gedetineerden van Folsom Prison, een beruchte gevangenis in Californië. Het live-album van dat concert geeft de ingesukkelde carrière van Cash een flinke boost. Het nummer Folsom Prison Blues heeft hij al in de jaren ’50 opgenomen, maar wordt pas in de live-versie een hit. Het gefluit en gejuich na de beroemde zin “I shot a man in Reno, just to watch him die” is later toegevoegd. In werkelijkheid houden de gevangenen zich stil, uit angst voor represaillemaatregelen van de bewaarders. Cash zat zelf ooit 1 dag in de cel, nadat hij in de staat Mississippi was opgepakt voor het illegaal plukken van bloemen. 



2 Jailhouse Rock – Elvis Presley

De meeste van de 29 films met Elvis Presley zijn niet te pruimen, maar Jailhouse Rock uit 1957 is een gunstige uitzondering. Elvis speelt de voormalige crimineel Vince Everett, die ten onrechte in de bak zit. In het opzwepende titelnummer gaat het dak er af. Alle gedetineerden dansen zich in het zweet. Het zinnetje  “Number 47 said to number 3, you're the cutest jailbird I ever did see” verwijst naar seks tussen mannelijke gevangenen, een gewaagde zet in de puriteinse jaren ’50. Toch werd het liedje een dikke hit. 


3 You’ve Got Time – Regina Spektor

Titelsong van de geweldige Netflix-serie Orange Is The New Black. Daarin wordt het gelukkige leventje van de jonge vrouw Piper Chapman volledig op de kop gezet, als ze de cel in moet voor het smokkelen van drugsgeld. In New York ontmoette singer/songwriter Regina Spektor de bedenker van de serie, Jenji Kohan. Ze was meteen enthousiast: “Jenji painted such an exciting and clear picture of the series that I started to hear some ideas right away”. In het liedje You’ve Got Time (“je moet zitten”) vergelijkt ze de gevangenis met een kooi vol wilde dieren. “The animals, the animals. Trapped, trapped, trapped 'till the cage is full”. 



4 The Tower – Ice T

Rapper Ice T geeft in dit nummer een indrukwekkende beschrijving van het gevangenisbestaan. Dat draait vooral om overleven, en weten welke kant je kiest: “I studied the inmates to see who had the power. The whites? The blacks? Or just the gun tower!” De spannende pianosample komt uit de soundtrack van de horrorfilm Halloween. Ice T is tegenwoordig vooral acteur. In 2012 maakte hij de boeiende documentaire The Art Of Rap, over de geschiedenis van de hiphop. 



5 Chain Gang – Sam Cooke

Eind jaren ’50 is soulzanger Sam Cooke met zijn broer Charles op tournee door de VS. Ergens in het zuiden komen ze een chain-gang tegen: gedetineerde dwangarbeiders die met kettingen aan elkaar zijn vastgemaakt. Sam en Charles hebben medelijden met de mannen en delen pakjes sigaretten uit. Het voorval is de inspiratie voor de hit Chain Gang: “All day long they work so hard. Till the sun is goin' down. Working on the highways and byways”. Vier jaar na de opnames van dit liedje wordt Sam Cooke in het Hacienda Motel in Los Angeles doodgeschoten. 





zondag 12 januari 2014

Tijdschrift liedjes

Deze week werd bekend dat het maandblad Opzij waarschijnlijk wordt overgenomen door uitgever Veen Media. En er staan nog meer bladen te koop. Zo wil Sanoma wil onder meer af van de Nieuwe Revu, Panorama, Playboy en KIJK. Vijf popliedjes over tijdschriften: 

1 Vogue – Madonna

Het mode- en lifestyleblad Vogue is eind jaren ’80 de inspiratiebron voor een dans die populair wordt in de gayclubs van New York. De dansers nemen wisselende houdingen aan, alsof ze voor een modefotograaf poseren (strike a pose!). Madonna ruikt een trend, en neemt in 1990 dit liedje op. Het wordt een hit en een wereldwijde rage is het gevolg. In de tekst komt een reeks sterren voorbij uit de gouden jaren van Hollywood, zoals Greta Garbo, Marlene Dietrich en Marlon Brando. Van de 17 namen is alleen actrice Lauren Bacall nog in leven. 


2 Cover Of The Rolling Stone – Dr. Hook & The Medicine Show

Een liedje vol clichés over rock&roll-muzikanten: “We take all kinds of pills that give us all kind of thrills”. Maar hun grootste wens? “I wanna see my smiling face on the cover of the Rolling Stone”. Op 29 maart 1973, drie maanden na de release van de single, staan Dr. Hook & The Medicine Show inderdaad op de voorkant van het Amerikaanse muziekblad. Een Nederlandstalige versie van het nummer wordt in 1981 opgenomen door, jawel, Henny Huisman. Hij houdt het iets bescheidener: “Ik wil op de voorkant van de Hitkrant staan”.


3 Blah Blah Magazines – Gruppo Sportivo

Met dit liedje neemt Gruppo Sportivo in 1978 de Nederlandse muziekbladen op de hak. Die kunnen Gruppo niet goed in een hokje plaatsen en beschuldigen de band van jatwerk. “Did you read that review? Some guy tries to tell you. We are a kind of Abba, hahahaha. Yes you're right we're like The Monkees, we've got no ideas of our own.” Zanger/gitarist Hans Vandenburg blies zijn band sinds de jaren ’70 meerdere keren nieuw leven in, maar nu is het volgens hem écht gedaan. Vorige maand trad Gruppo Sportivo in Het Patronaat in Haarlem voor de allerlaatste keer op. Er wordt nog wel gewerkt aan een nieuw studioalbum.


4 The Playboy Mansion – U2

The Playboy Mansion is het landhuis van Playboy-oprichter Hugh Hefner, waar sinds de vroege jaren ’70 decadente feestjes voor de jetset worden gegeven. In dit liedje van U2 is het een metafoor voor de ijdele en materialistische kant van de VS. “It's who you know that gets you through, the gates of the Playboy Mansion”. Het nummer staat op Pop, één van de minst succesvolle albums van de Ierse band.


5 Opzij – Herman van Veen

Afgezien van de titel heeft dit liedje helemaal niets te maken met het “maandblad voor de vrouwelijke opinie”. In 1977 maakt Van Veen een Duitse kinderserie voor de Bayerische Rundfunk: Die Seltsamen Abenteuer des Herman van Veen. Twee jaar later zendt de KRO een nagesynchroniseerde versie van het programma uit (De Wonderlijke Avonturen). De bijbehorende plaat met liedjes wordt een succes, vooral dankzij de hit Opzij, die in 1979 acht weken in de Top 40 staat.



vrijdag 3 januari 2014

Alcohol liedjes

Sinds 1 januari mogen jongeren onder de 18 jaar  geen alcohol meer drinken in openbare gelegenheden. Vooral vervelend voor de generatie van 16 en 17 jarigen die vóór die datum wél gewoon een biertje in de kroeg mochten kopen. Deze week in de Top 5: liedjes over tequila en andere alcoholische drankjes.

1 Tequila Sunrise – The Eagles

Samen met Desperdo één van de eerste Eagles-liedjes die Don Henley en Gren Frey samen schreven. De tekst heeft weinig te maken met de gelijknamige cocktail (tequila, sinaasappelsap en grenadine). Maar er wordt des te meer pure tequila gedronken, tot de zon weer opkomt. De verteller heeft een “shot of courage” nodig voor de confrontatie met een vriend. Hij heeft namelijk met zijn vriendinnetje gerotzooid: “She wasn't just another woman. And I couldn't keep from comin' on”. Glen Frey zei over dit liedje: “It was written fairly quickly, and I don’t think there’s a single chord out of place."


2 Streams Of Whiskey – The Pogues

Het woord drinkebroer is een zwaar understatement voor Pogues-zanger Shane McGowan. De man verloor ooit zijn voortanden omdat hij in een dronken bui een single van The Beach Boys probeerde op te eten. Ik bedoel maar. In Streams Of Whiskey droomt hij over zijn idool, de schrijver Brendan Behan. Die was zelf ook niet vies van een glaasje. Gevraagd naar zijn levensfilosofie was het antwoord: “I am going, where streams of whiskey are flowing”. Het woeste folkpunkliedje bevat een paar typische Shane-pareltjes, zoals deze: “Oh the words that he spoke. Seemed the wisest of philosophies. There's nothing ever gained. By a wet thing called a tear”. 


3 Gin And Juice – Snoop Doggy Dog

Met gin en vruchtensap wordt een feestje zoveel leuker, probeert Snoop ons hier te vertellen. Bovendien, zo weet de rapper als geen ander, gaat het mixdrankje heel goed samen met marihuana: “Rollin' down the street, smokin' Indo, sippin' on gin and juice”. De track staat op het debuutalbum Doggystyle en werd uitgebracht als tweede single. Het nummer is gebaseerd op samples van Slave (Watching You) en George McCrae (Lifting You). 


4 Escape (The Pinacolada Song) – Rupert Holmes

Rupert Holmes schreef zijn bekendste liedje als antwoord op een contactadvertentie, waarin een dame zichzelf nogal uitbundig aanprees. Oorspronkelijk was het refrein: “If you like Humphrey Bogart and getting caught in the rain”, maar omdat de dame in kwestie van exotische vakanties hield besloot hij die zin te veranderen in iets met een tropische cocktail. Maar welke, vroeg Holmes zich af? “Let's see, there's Daiquiri, Mai Tai, Pina Colada. I wonder what a Pina Colada tastes like, I've never even had one”. En de rest is geschiedenis. 


5 Tequila – The Champs

Deze klassieker uit 1958 wordt geschreven door Danny Flores van The Flores Trio. Het is aanvankelijk een b-kantje van de single Train To Nowhere, maar nadat een dj het liedje op de radio draait wordt dát een grote hit. Flores verandert van platenlabel en verandert om auteursrechtelijke redenen de bandnaam in The Champs. Het woord “tequila” wordt 3 keer gezongen, verder valt vooral de scheurende saxofoon van Flores op. Het nummer komt voor in talloze films en tv-series, zoals Happy Days en recenter Two and a Half Men.