donderdag 29 augustus 2013

Martin Luther King liedjes

“I have a dream that my four little children will one day live in a nation where they will not be judged by the color of their skin but by the content of their character.” Het is deze week 50 jaar geleden dat Martin Luther King, Jr. deze beroemde woorden uitsprak op de trappen van het Lincoln Memorial in Washington. Fragmenten uit de I Have A Dream-speech zijn vaak gebruikt in liedjes. MLK is een icoon, een idool waar muzikanten zich graag door laten inspireren. 

1 Pride (In The Name Of Love) – U2

Dit zou eigenlijk een kritische rocksong worden over Ronald Reagan, destijds de trotse president van militaire grootmacht Amerika. Maar toen Bono een biografie over Martin Luther King las besloot hij het nummer aan hém op te dragen. Recensenten waren in 1984 kritisch over de behoorlijk vage tekst, die ook nog eens een storende fout bevat: “Early morning, April 4. Shot rings out in the Memphis Sky”. In werkelijkheid werd MLK in de vooravond neergeschoten. Voor het succes van het liedje maakte het niets uit: Pride werd een grote hit in Europa en de VS.



2 Vandaag – Bakermat

Een simpele dancebeat, een saxofoon en fragmenten uit de I Have A Dream-speech: veel meer heeft Vandaag niet om het lijf. Het liedje stond al bijna een jaar op YouTube, maar werd pas deze zomer een internationale hit. Zou de 50-ste verjaardag van de speech daar iets mee te maken hebben? Bakermat is een alias van de Nederlandse dj/producer Lodewijk Fluttert (21). Het combineren van de beroemde speech en muziek was al eerder gedaan, maar hier is het resultaat ongekend vrolijk en zomers. Tegen Spitsnieuws vertelde Fluttert waarom hij de toespraak van King gebruikte: “De speech op zichzelf is bijna al muziek.” 



3 Happy Birthday – Stevie Wonder

Het voorstel om van MLK’s verjaardag (15 januari) een nationale feestdag te maken werd in 1979 door het Huis van Afgevaardigden afgewezen. De voorstanders  waren niet voor één gat te vangen. Ze begonnen een campagne om het via een petitie alsnog mogelijk te maken. Stevie Wonder schreef een campagnelied met als boodschap: hoe kun je nou tégen een Martin Luther King-dag zijn? “There ought to be a law against anyone who takes offense, at a day in your celebration”. De petitie werd getekend door 6 miljoen mensen, een record. MLK-dag kwam er vanaf 1983 dan toch, en wordt gehouden op iedere derde maandag van januari. 



4 One Vision – Queen

De tekst van One Vision is volgens drummer Roger Taylor “min of meer gejat van de beroemde speech van Martin Luther King”. Er zijn inderdaad overeenkomsten: “I had a dream, when I was young. A dream of sweet illusion”. En even verderop: “No wrong no right. I'm gonna tell you there's no black and no white”. One Vision was de eerste single na het glorieuze optreden van Queen op Live-Aid in 1985. Dat concert gaf de band een verse impuls en een nieuwe schare fans. One Vision werd dan ook een dikke hit.



5 A Dream – Common

Ook rapper Common gebruikt samples uit de I Have A Dream-speech, voor een liedje uit de film Freedom Winters. Het refrein “I have a dream, we gonna work it out” wordt gezongen door Will.i.am, die het nummer ook produceerde. De tekst gaat niet zozeer over burgerrechten of racisme maar over overleven in een ghetto. “Hold the same fight that made Martin Luther the King, I ain't usin' it for the right thing”. Toch is de clip bij het nummer een prachtige ode aan de historische toespraak.