woensdag 20 februari 2013

Oscarliedjes


Het moet raar lopen wil Skyfall van Adele komende zondagnacht géén Oscar in de wacht slepen. Het beeldje is haar van harte gegund, eindelijk is er weer een memorabel liedje in de categorie “Best Original Song”. De laatste jaren was het nogal behelpen. Wie bekommert zich nog om winnende nummers als The Weary Kind (2009) Falling Slowly (2007) of I Need To Wake up (2006)?  Om maar te zwijgen over Man Or Muppet (2011). Voor de echte knallers moeten we verder terug in de geschiedenis. 5 Oscarwinnende liedjes die popklassiekers werden:

1 Lose Yourself – Eminem (uit 8 Mile, 2002) 

In de enorme lijst van glad geproduceerde, super Amerikaans-klinkende Oscarliedjes steekt deze er ver boven uit. In de film 8 Mile maakt rapper Eminem zijn acteerdebuut én hij levert een groot deel van de soundtrack, waaronder de eerste Oscarwinnende rapsong Lose Yourself. Eminem schreef het nummer op de filmset, en nam het terplekke op in een mobiele studio. De tekst gaat over een beslissend moment voor hoofdpersoon B-Rabbit: “You only get one shot, do not miss your chance to blow. This opportunity comes once in a lifetime, yo!”



2 Streets Of Philadelphia – Bruce Springsteen (uit Philadelphia, 1993)

Philadelphia was de eerste Hollywood-film met de ziekte aids als thema. Op verzoek van regisseur Jonathan Demme schreef Bruce Springsteen er dit liedje voor. Het is een mooie, sobere track: een drumcomputer, een ijle synthesizer, een simpel koortje en de bijna monotone zang van The Boss. De tekst lijkt te gaan over de, aan aids lijdende, hoofdpersoon uit de film (gespeeld door Tom Hanks): “I was bruised and battered and I couldn’t tell what I felt. I was unrecognizable to myself. I saw my reflection in a window, I didn't know my own face.”



3 If I Didn’t Have You – Randy Newman (uit Monsters, Inc., 2001)

Randy Newman, de meester van de cynische, muzikale miniatuurtjes. De man met de bijtende kijk op de Amerikaanse samenleving. Die opschudding veroorzaakte met liedjes als Short People (discriminerend!) en God’s Song (godslasterend!). Die Randy Newman dus, maakt ook muziek voor animatiefilms van Disney/Pixar. En het is wonderbaarlijk hoe goed die eigenzinnige liedjes passen bij megasuccessen als Toy Story en Monsters, Inc. Newman kreeg voor zijn filmmuziek 15 Oscarnominaties, zonder er één te winnen (een record). Toen hij uiteindelijk wél een beeldje kreeg voor If I Didn’t Have You, beet hij de zaal toe: "I don't want your pity!". In 2010 won Newman opnieuw met We Belong Together, uit Toy Story 3. 



4 Take My Breath Away – Berlin (uit Top Gun, 1986) 

Top Gun, één lange reclamespot voor de United States Navy Fighter Weapons School, was dé filmhit van 1986. De vrouwen droomden weg bij Tom Cruise, de mannen keken vooral naar de blonde bombshell Kelly McGilles. En vooruit, ook naar de coole stunts met F-14 jachtvliegtuigen. Voor de meest romantische scene (ruzie, ondergaande zon, motoren, goedmaakseks) is Take My Breath Away de perfecte track. Het liedje won in 1986 ook een Golden Globe.  



5 Flashdance…What A Feeling – Irene Cara (uit Flashdance, 1983)

Het was een dingetje, back in the eighties: films met zwetende jonge vrouwen, in strakke pakjes, met haarbandjes en beenwarmers, fanatiek dansend op een discodeun.  Dat begon met het het succes van Fame (1980, ook een Oscarwinnend liedje). Drie jaar later  was Flashdance dé kaskraker. De film leverde twee Oscarnominaties op: voor Maniac van Michael Sembello, én voor de titelsong van Irene Cara, die hem uiteindelijk won. 





vrijdag 15 februari 2013

Paus liedjes


Eerst de koningin, en nu geeft paus Benedictus er ook al de brui aan! In 2010 publiceerde het Vaticaan een lijstje met favoriete popalbums van de kerkvorst. Vriend en vijand waren verbaasd over zijn keuze. De paus bleek te houden van onder andere The Beatles, U2, Fleetwood Mac en Santana. Of hij de “pauselijke” liedjes uit deze Top 5 ook leuk vindt is niet bekend. 

1 An Audience With The Pope – Elbow

Volgens Elbow-zanger Guy Garvey is dit liedje bewust godslasterend. ”Als 16-jarige was ik een gefrustreerde katholieke jongen”, zegt hij in een interview. “Ik genoot enorm van seks maar voelde me achteraf altijd verschrikkelijk “. Het katholieke geloof achter je laten om pas echt van seks te kunnen genieten, daarover gaat dan ook dit nummer: “Ik ga op audiëntie bij de paus, en om 8 uur red ik de wereld. Maar als ze zegt dat ze me nodig heeft, zal alles moeten wachten.” 



2 Pope – Prince

Ook de kleine man uit Minneapolis heeft een liedje over de paus. Pope was voor het eerst te horen in Glam Slam Ulysses, de (geflopte) musical van Prince uit 1993. Het nummer kwam uiteindelijk terecht op de verzamelaar The Hits/The B-Sides. Het is een funky track, waarvan de tekst voornamelijk uit onzin bestaat: “So U can be the President, I'd rather be the Pope. Yeah, U can be the side effect, I'd rather be the dope”. 

http://www.myspace.com/music/player?sid=29087713&ac=now‏

3 The Church Of The Holy Spook – Shane MacGowan and the Popes

Is The Holy Spook uit dit liedje de paus? Geen idee. Maar als je een katholieke, aan de drank verslaafde, Ierse zanger bent die zijn bandje The Popes noemt, verdien je alleen al met de songtitel een plaats in dit lijstje. Shane MacGowan werd beroemd als zanger van The Pogues. Door zijn mateloze drankgebruik werd hij in 1992 (tijdelijk) uit de band gegooid en begon hij The Popes. The Church Of The Holy Spook is een soort biecht: “I ruined my life by drinking, bad wives, taking pills and cursing”. Dat de man nog steeds leeft is een wonder. 




4 Popie Jopie – Spaan en Vermeegen

In 1985 kwam de toenmalige paus Johannes Paulus II naar Nederland. Aanleiding voor Henk Spaan en Harry Vermeegen om hem wekelijks op de hak te nemen in het programma Pisa. Het bijbehorende liedje Popie Jopie was zo populair dat het op single werd uitgebracht. “Mijn naam is Popie Jopie, ‘k reis vrolijk in het rond. En altijd als ik aankom, kus ik spontaan de grond”. Achteraf nogal milde satire, maar destijds spraakmakend. Spaan en Vermeegen verhuisden kort na dit succes van de VARA naar Veronica. In 1996 gingen het duo met ruzie uit elkaar.  



Poke At The Pope – Donovan

“Het debiele broertje van Bob Dylan”, zo stond Donovan in de jaren ’60 hier en daar bekend. Nou kan deze Schotse singer/songwriter inderdaad niet tippen aan de Grote Meester, toch heeft hij best aardige liedjes geschreven. In Poke At the Pope gaat hij tekeer tegen de toenmalige paus Paulus VI: “Have you ever seen a picture of Pope Paul? Have you ever asked yourself this question: Would you trust this man with your soul now?” Oftewel: Zou u van deze man een tweedehands auto kopen?





zaterdag 9 februari 2013

Nieuwe carnavalsliedjes


Waar zijn die echte carnavalskrakers toch gebleven? Klassiekers die het ook goed doen bóven de rivieren, zoals Bloemetjesgordijn of Bij Ons Staat Op De Keukendeur, worden bijna niet meer gemaakt. Moderne carnavalshits zijn vaak bewerkingen van populaire popliedjes, gezongen door regionaal talent. Ook dit jaar was de oogst aan de magere kant, maar deze 5 nummers hebben wél een hoge feestfactor.


Vorig jaar nam hij Gers Pardoel op de hak, ook deze carnaval scoort voormalig conciërge Lamme Frans een grote hit met een persiflage op een bekend liedje. Alles In Een is een parodie op Beauty En De Brains van Nielson. In één weekend werd de clip op YouTube 300 duizend keer bekeken. En Frans krijgt het druk, want hij heeft nóg een kneiter te pakken. Zijn alter-ego Frikadelle gooit de Bond-song Skyfall in de carnavalsblender. Het resultaat: Keivol. Lachen!



 “In dorpscafeetje De Blauwe Stier, daar drinken ze grote potten bier, hela hola!” Om deze wetenswaardigheid draait de meezinger van de Gebroeders Ko. Geen persiflage op een hit, maar een lekker ouderwets hosnummer. Inhaken!



 De koning van de feestnummers slaat op de valreep toe met een bewerking Oranje Boven, toegespitst op de naderende troonswisseling. Leve de koningin is vervangen door: leve de koning-en-Maxima! Het nummer werd pas vorige week uitgebracht, maar kan door het actuele thema in ieder geval mee tot 30 april. Heel slim van Van Duin. Dit kon wel eens net zo’n grote hit worden als Paard In De Gang of Het Pizzalied.


 4 Ik Volg Jou - Polonaise Unlimited

 I Follow Rivers van Lykke Li, maar dan op z’n alaafs. “Vergeet je tanden niet te flossen, want het is weer tijd om te hossen!” Van veel hoger niveau wordt het niet, maar wat zou het. Achter Polonaise Unlimited gaan de dj’s MC DV8 en Slim Shore schuil, twee bekenden in het clubcircuit.


 5 Gekke Dinger - VeerDrie

 Dit nummer van het Valkenburgse trio VeerDrie werd door luisteraars van Giel Beelen verkozen tot Carnavalshit van het Jaar. Gekke Dinger is géén variant op een bekend popliedje. Bovendien is het in lekker plat Limburgs gezongen, waarmee een lange neus wordt gemaakt naar de “Hollanders”. Die kunnen wel meedoen met het refrein, want dat gaat van “lalala”. 


vrijdag 1 februari 2013

Koninginneliedjes


Abdicatie van Beatrix, wat een mooie gelegenheid voor een Top 5 met koninginneliedjes! Nou, dat valt vies tegen. De weinige nummers over onze vorstin hebben niets met popmuziek te maken (De Balletjes Van de Koningin!). Dan wijken we maar uit naar het buitenland. Want liedjes met “queen” in de titel zijn er meer dan genoeg. 

1 Dancing Queen – Abba

Popconcerten voor de koning(in), dat is in het buitenland heel gewoon. Zo traden The Beatles al in de jaren ’60 op voor de Britse koninklijke familie (John Lennon: "Zouden de mensen achteraan in hun handen willen klappen, en die vooraan met hun juwelen willen rammelen?"). En in 1976 speelde Abba de hit Dancing Queen voor het Zweedse koninklijke paar Carl Gustaf en Silvia, aan de vooravond van hun huwelijk. Wij moeten het doen met Carel Kraayenhof.



2 Killer Queen – Queen

Deze (doorbraak)hit van Queen gaat niet over een echte koningin maar over een “classy girl”, zoals zanger Freddie Mercury het ooit omschreef. Toch is er een verwijzing naar een beroemde Franse koningin: “Let them eat cake, she says. Just like Marie-Antoinette.” Die zou deze uitspraak hebben gedaan toen er voor de gewone mensen geen brood meer was. Het volk werd zo woedend dat er een opstand uitbrak. Het kostte Marie-Antoinette de kop. 



3 God Save The Queen – The Sex Pistols

“God save the Queen, the fascist regime!”. De tweede single van The Sex Pistols werd vanwege de controversiële tekst meteen in de ban gedaan door de BBC. Een betere reclame was er niet: het nummer steeg meteen naar de top van de hitlijsten. De titel van het liedje verwijst naar het Britse volkslied. Fans van Queen Elisabeth waren gechoqueerd, maar daar had Pistols-zanger Johnny Rotten maling aan. “No future!”, sneert hij in de laatste maten van het nummer. Het werd de slogan van de punkgeneratie. 



4 Queen Of The Slipstream – Van Morrison

De Ierse brompot laat zich van zijn romantische kant zien in deze prachtige ballad. Het werd nooit als single uitgebracht, maar is een favoriet nummer onder fans en wordt vaak tijdens concerten gespeeld. Nee, het gaat niet over koningin Beatrix, al is dit zinnetje van toepassing als ze straks in Lech weer op de ski’s staat: “You're the Queen, I see you slippin' and slidin' in the snow”.



5 Queen Of Hearts – Dave Edmunds

Ouwe rocker Edmunds nam dit nummer in 1979 op voor zijn album Repeat When Necessary. Zijn liefje doet hem denken aan de hartenkoningin uit een spel kaarten: “The joker ain't the only fool who'll do anything for you”. Het werd een redelijke hit in de UK. Twee jaar later had zangeres Juice Newton er nog meer succes mee.