vrijdag 28 december 2012

Nieuwjaarsliedjes


Na een overdosis Sky Radio komt de kerstmuziek ons de neus uit, maar liedjes die over de jaarwisseling gaan kunnen nog net. Ze hebben vaak een weemoedige ondertoon. Er wordt teruggeblikt naar wat eens was en hoopvol vooruitgekeken naar wat nog moet komen. De Top 5:

1 Happy New Year – ABBA

Ook komende oudejaarsavond weer onze traditionele compilatie van nieuwsmomenten uit het afgelopen jaar te zien. Deze zogenaamde year-ender van RTL Nieuws wordt immer begeleid door dit overbekende ABBA-liedje. Het nummer (werktitel: "Daddy Don't Get Drunk on Christmas Day") was geen instant-klassieker. Toen het in 1980 voor het eerst op single verscheen, haalde het niet eens de Top 40.



2 What Are You Doing On New Year’s Eve? – Ella Fitzgerald

Deze standard uit 1947 is door veel artiesten gezongen, maar dit is de mooiste versie. Ella Fitzgerald nam het in 1960 op voor haar kerstplaat Ella Wishes You A Swinging Christmas. The First Lady Of Song zingt het liedje, over een vrouw die fantaseert over een afspraakje met haar droomprins, met precies de goede emotie. Maar ja, zij kon volgens kenners zelfs het telefoonboek geloofwaardig voordragen.



3 New Year’s Day – U2

Wat begon als een liefdesliedje van Bono voor zijn vrouw, eindigde als ode aan de Poolse Solidariteitsbeweging: “The newspapers say it’s true, and we can break through. Though torn in two, we can be one”. Het kenmerkende basloopje ontstond toen Adam Clayton de baspartij van het nummer Fade To Grey van Visage probeerde na te spelen.



4 New Year – Beach House

Afgelopen voorjaar verscheen het uitstekende album Bloom van indieband Beach House. Volgens sommige critici en hardcore-fans is het een stijlbreuk met het verleden, want veel toegankelijker dan hun vorige albums. Niks van aantrekken. Ook Bloom staat weer vol met meeslepende en hypnotiserende droompop, zoals dit liedje over een “portrait of a young girl, waiting for a new year”.



5 Auld Lang Syne – Royal Philharmonic Orchestra

Mooie traditie: in veel Engelstalige landen wordt om klokslag twaalf uur dit lied gezongen. In de briljante comedy When Harry Met Sally vraagt Billy Crystal zich af wat de tekst betekent: “Should old acquaintance be forgot. Does that mean that we should forget old acquaintances or does it mean that if we should happen to forget them, we should remember them? Which is not possible, because we already forgot!”



donderdag 20 december 2012

Beste albums 2012


Onmisbare Grote Albums waren er niet in 2012, toch was het een mooi muziekjaar. Meer dan ooit werd terug gegrepen op het verleden. Retro is dan ook de rode draad bij dit lijstje van beste albums. 

1 The Lion’s Roar – First Aid Kit

Betoverende tweede album van de Zweedse folkzusjes Söderberg. Ik schreef het al eerder op deze plek: prachtige samenzang, stemmen als frisse Scandinavische bergbeken. De meisjes halen de mosterd bij nieuwe folkbands als Fleet Foxes, maar hebben toch een volkomen origineel geluid. Perfecte winterplaat. 



2 Blues Funeral - Mark Lanegan Band

In februari was daar ineens een sfeervol en duister nieuw solo-album van voormalig Screaming Trees-zanger Mark Lanegan. Gruizig is een understatement voor de stem van deze grunge-veteraan, die klinkt alsof hij zojuist een schep steenkolen heeft doorgeslikt. Op Blues Funeral worden zijn sombere teksten (“Now if you found a razorblade, and took it to your wrist”) begeleid door vuige gitaren, stampende drums en sobere elektronica. 



3 Algiers – Calexico

Calexico, dat was toch die band met van die spaghettiwestern-muziek? Klopt, maar op het album Garden Ruin (2006) was die aanpak al ingeruild voor een veel breder geluid, waar behalve texmex ook country en southern rock doorheen sijpelde. Die lijn werd doorgetrokken bij de volgende albums, en bereikt op Algiers een voorlopig hoogtepunt. 



4 Following Sea – dEUS

Nog geen jaar na Keep You Close kwam de beste band uit België alweer met een nieuw album, en een verrassend toegankelijke deze keer. Een toefje strijkers hier, een dansbaar ritme daar en zelfs een Franstalige track: het lijkt alsof bij Tom Barman en de zijnen het spelplezier voorop heeft gestaan. Ach, als dat zo’n afwisselend album oplevert is dat helemaal niet erg. 



5 Port Of Morrow – The Shins

Het alom bejubelde Wincing The Night Away (2007) leek even de zwanenzang van de band rond James Mercer. Maar de voorheen zo sombere zanger/gitarist herpakte zich en leverde met Port Of Morrow een indrukwekkend comeback-album af, dat uitblinkt in sterke melodieën en een kristalheldere productie. 


6 Heavy Flowers – Blaudzun

Hij ziet er niet uit, met zijn zwarte kleding, rare kapsel, baard en grote bril. Maar laat singer/songwriter Johannes Sigmond, oftewel Blaudzun, maar schuiven. Met het album Heavy Flowers (en steun van DWDD) brak hij op de drempel van 2012 definitief door, om vervolgens de Nederlandse clubs en festivals plat te spelen. 



7 Allah-Las – Allah-Las

Wat een mooi kerstverhaal : vier arme knapen werken in een videotheek, beginnen een bandje, nemen een album op en worden een hype onder muziekrecensenten. Het overkomt de mannen van Allah-Las. Hun debuut valt onder de categorie: zorgvuldig gereconstrueerde sixties rock. We horen echo’s van surfbands als The Beach Boys, maar ook vroege Stones en Kinks. Knap, maar wel benieuwd of de band ook zonder het retrojasje overeind blijft.



8 Sunken Condos – Donald Fagen

Donald Fagen, de Nutty Professor van de jazzrock, maakt al ruim 40 jaar briljant gecomponeerde, jazzy popmuziek. Met Walter Becker doet hij dat onder de naam Steely Dan, de perfectionistische band die groot werd in de seventies. Maar ook zijn solowerk mag er zijn. Sunken Condos grijpt terug naar de legendarische Steely Dan-albums Gaucho en Aja: coole, ontspannen jazzrock, gespeeld door de beste (sessie)muzikanten en zoals altijd perfect geproduceerd. 


9 Anne Soldaat – Anne Soldaat

Anne Soldaat, dat is geen naam om de wereld mee te veroveren. Jammer, want het tweede solo-album van de voormalige gitarist van Daryll-An is er een van wereldklasse. Elf puntgave liedjes waar werkelijk alles aan klopt. Iets té perfect, was het oordeel van sommige recensenten. Dat lijkt me een luxe-probleem. 


10 Company – Andy Burrows

Vorig jaar maakte hij met Editors-frontman Tom Smith het kerstalbum Funny Looking Angels (ook een tip voor déze kerst!). Maar Andy Burrows kan het ook in zijn eentje, zoals hij bewijst met Company. Muzikaal gezien waait de wind uit verschillende hoeken: van folk, rock en Beatlesque pop tot flarden jazz. Heel mooi gedaan.



vrijdag 14 december 2012

Nieuwe Kerstliedjes


Kerstmuziek? Er waren tijden dat je daar als Serieus Muzikant niets mee te maken wilde hebben. Een kerstplaat, dat was iets voor ouderwetse crooners of commerciële Top 40-artiesten. Dat is de laatste jaren wel veranderd. Ook bands als The Killers, The Wombats, Smith and Burrows en Sufjan Stevens kwamen met kerstsingles en -albums. Vergeleken met 2011 is de oogst van dit jaar een tikje mager, maar de volgende tracks zijn toch van harte aanbevolen:


De fraaiste kerstcompilatie komt dit jaar van het Starbucks-label. De koffieketen strikte onder meer The Shins, Paul McCartney en Rufus Wainwright voor een collectie bekende en minder bekende kerstliedjes. Calexico doet een sfeervolle Green Grows The Holly, met fijne trompetjes en tokkelende gitaren. Had niet misstaan op hun laatste album Algiers, 1 van de beste platen van 2012.



Everything But The Girl-zangeres Tracy Thorn staat niet bekend als het zonnetje in huis. Haar alom bejubelde kerstalbum Tinsel And Lights moet het dan ook niet hebben van vrolijke liedjes over sneeuwpoppen en de kerstman. De (deels zelf geschreven) nummers gaan vooral over liefdesproblemen, eenzaamheid en ander leed dat je rond de feestdagen kunt missen als kiespijn. Hard Candy Christmas is een cover van Dolly Parton en komt uit de musical The Best Little Whorehouse In Texas. Ach ja, ook in het bordeel staat een kerstboom.



Een hit scoren met het nummer Fuck You en daarna doodleuk op de proppen komen met een kerstalbum: soulzanger Cee Lo Green draait er zijn hand niet voor om. Cee Lo’s Magic Moment heeft gastbijdragen van o.a. Christina Aguilera en The Muppets (!). Het gospel-achtige This Christmas is 1 van de hoogtepunten van dit vrolijke album. 



Colbie Caillat kennen we nog van haar grote hit Bubbly uit 2007. Haar kerstalbum Christmas In The Sand klinkt op en top Amerikaans: degelijke pop, met hier en daar een vleugje rock en country. Door vier nieuwe nummers is het toch geen voorspelbare kerstverzameling geworden. Het prettig rockende Merry Christmas Baby is een duet met Brad Paisley, een grote country-artiest in de VS. 



Na een eindeloze reeks cd’s met liedjes uit The Great American Songbook komt voormalig rockzanger Rod Stewart nu met een kerstalbum. En, eerlijk is eerlijk, Rod heeft flink uitgepakt. Door duetten met grote namen als Michael Bublé en Mary J. Blige, een groot orkest en een veilige keuze van nummers is dit een geheide bestseller.  




donderdag 6 december 2012

Beste Singles 2012


Het jaar zit er bijna op. Voordat we ons storten op de kerstmuziek, nog even tijd voor een persoonlijk jaarlijstje. 10 liedjes deze keer: mijn favoriete singles van 2012:

1 Little Black Submarines – The Black Keys

Spannendste single van het succesalbum El Camino. Na broeierig begin volgt ontlading van Nirvana- en White Stripes-achtige proporties. 2012 was prachtjaar voor The Black Keys, onder meer door spetterend optreden op loeiheet Lowlands festival. 



2 Down The Road – C2C

Meesterwerkje van de sample- en scratchkampioenen uit Frankrijk. Achtbaanrit voor de oren. Blues, electro, soul: geen stijl is veilig voor de vier dj’s, die hun kunsten net zo gemakkelijk in de studio als op een podium vertonen.



3 Hold On – Alabama Shakes

Zompige single van het album Boys & Girls, waarmee de band uit Athens, Alabama Europa veroverde. Live-verwachtingen werden niet helemaal ingelost, maar intense performance van zangeres Brittany Howard maakte veel goed. 



4 Simple Song – The Shins

Glorieuze come-back single van The Shins, met zeer sterke melodie, kristalheldere produktie en een opvallend optimistische tekst. Beroepsdepri James Mercer ziet het leven zowaar zonnig in na huwelijk en geboorte van zijn dochters: “You brought me a great big flood and you gave me a lift. Girl, what a gift”. 



5 Elephants – Blaudzun

Hollands glorie in de persoon van Johannes Sigmond, oftewel Blaudzun. Eigengereide singer/songwriter brak definitief door met rijk georkestreerde album Heavy Flowers. Heel bijzonder hoe bijna vals gitaarloopje het liedje Elephants naar grote hoogten tilt. 



6 Default – Django Django

Zeer aanstekelijk debuut van hippe Schotse band drijft op sterke ritmes en gedurfde samenzang. Django Django is zonder meer 1 van de meest vernieuwende acts van het jaar.



7 I Follow Rivers – Triggerfinger

Stoere Vlaamse rockband speelt liedje van Zweedse zangeres Lykke Li in radioshow van Giel Beelen met nummer 1-hit als resultaat. Hoofdrol voor koffiekopje van drummer Mario Goossens. 



8 The Lion’s Roar – First Aid Kit

Dromerige single van Zweedse folkzusjes Söderberg. Prachtige samenzang, stemmen als Scandinavische bergbeken. 



9 Disparate Youth – Santigold

Beter goed gejat dan slecht verzonnen: singer/songwriter Santi White alias Santigold maakt schaamteloos gebruik van XTC’s Making Plans For Nigel. Levert wel ijzersterk liedje op.



10 Skyfall – Adele

23-ste film over agent 007 heeft beste Bondliedje in jaren. Alles wat Adele zingt verandert in platina. Alsof het niets is werd ze dit jaar ook nog eens moeder.